Trumpova exporadkyně zveřejnila další nahrávku, viní prezidenta z uplácení

Trump s Omarosou Manigaultovou Newmanovou na archivním snímku

Trump s Omarosou Manigaultovou Newmanovou na archivním snímku Zdroj: Reuters

Bývalá mediální poradkyně Bílého domu Omarosa Manigaultová Newmanová, která je nyní ve sporu s prezidentem Donaldem Trumpem, zveřejnila další tajně pořízenou nahrávku. Ta podle ní dokazuje, že se jí Trump po vyhození z Bílého domu pokoušel prostřednictvím své snachy uplatit, aby mlčela.

Na nahrávce, odvysílané televizi MSNBC, je slyšet hlas Lary Trumpové, jejímž manželem je prezidentův syn Eric, nabízející Manigauoltové Newmanové pár dnů po vyhození z Bílého domu práci za 15 tisíc dolarů měsíčně (asi 340 tisíc korun) v kampani za Trumpovo znovuzvolení v roce 2020. 

„Zní to tak trochu, že máte nějaké věci v rukávu, odkud byste je mohla vytáhnout. Je zřejmé, že pokud přijdete na palubu kampaně, nemůžeme to tak mít (...),“ naznačuje podle nahrávky Trumpová, než ji Manigaultová Newmanová přeruší povzdychem: „Ach, bože, ne.“ „Vše a všichni (musí být) pozitivní, že?“ ujišťuje se Trumpová.

V reakci na zveřejnění nahrávky s nabídkou štědře honorované práce prezidentova snacha prohlásila, že nevěděla o tom, že Omarosa Manigaultová Newmanová byla z Bílého domu propuštěna kvůli hrubému porušení etických pravidel. Proto si přála, aby zůstala součástí týmu a nabídla ji funkci v kampani. „Věřila jsem Omarose jako přítelkyni a kolegyni. Jsem naprosto otřesena a osobně hluboce zarmoucena její zradou,“ zdůraznila.

Manigaultové tento týden vyšla kniha o jejím působení v Trumpově administrativě. Trumpa popisuje nejen jako rasistu a nepřítele žen, ale také jako hlupáka.

Mezitím poskytla médiím i jiné tajně pořízené nahrávky. Na záznamu z dob předvolební kampaně údajně jedna z mluvčích Trumpova týmu uvažuje o postupu v případě, že by se na veřejnost dostala nahrávka, na níž Trump říká slovo „negr“. Podle Manigaultové k tomu došlo při natáčení Trumpova pořadu The Apprentice, důkazy o tom však nejsou.

Trump věnoval konfliktu s bývalou spolupracovnicí řadu příspěvků na twitteru, v nichž Manigaultovou nazval „praštěnou“, „vyšinutou“, „pochybnou existencí“ a „šmejdem“. Naposledy přidal odkaz na sestřih dřívějších pozitivních vyjádření Manigaultové o Trumpovi - i s poděkováním za laskavá slova.

Manigaultová patřila k nejznámějším podporovatelům Trumpa z řad Afroameričanů. V Bílém domu dostala místo s ročním platem 179 tisíc sedm set dolarů (asi čtyři miliony korun), připomněla agentura AP.