Tržní hodnota čínské ZTE klesla o miliardy dolarů

ZTE

ZTE Zdroj: profimedia.cz

Akcie čínského telekomunikačního gigantu ZTE se při opětovném vstupu na hongkongskou burzu propadly o 41 procent a společnost ztratila ze své tržní hodnoty tři miliardy dolarů (téměř 65,3 miliardy korun). Obchodování akciemi bylo kvůli sporu s USA zastaveno před dvěma měsíci. Dnes se akcie vrátily na burzu poté, co skupina urovnala spor v USA a dohodla se na zaplacení pokuty ve výši jedné miliardy dolarů, napsala agentura Reuters.

TE dnes podmínky dohody, které minulý týden zveřejnil americký ministr obchodu Wilbur Ross, potvrdila.

Ministerstvo obchodu USA v polovině dubna zakázalo americkým podnikům prodávat součástky a software firmě ZTE v souvislosti s kauzou nelegálních dodávek amerického zboží a technologií do Íránu a KLDR. Sedmiletý zákaz paralyzoval klíčové aktivity ZTE a firmě dokonce hrozil bankrot.

Minulý týden se USA se společností dohodly na miliardové pokutě, ZTE rovněž složí 400 milionů dolarů na svěřenecký účet pro případ budoucích pochybení a musí do 30 dnů provést změny ve svém vedení. Podle dohody bude na dodržování dohody v ZTE dohlížet po dobu deseti let tým, který vybere americké ministerstvo obchodu.

Skupina ZTE je na světovém žebříčku výrobců telekomunikačního zařízení na čtvrté příčce, za společnostmi Huawei Technologies, Ericsson a Nokia. V dubnu, před vyloučením z burzy činila její tržní hodnota asi 20 miliard dolarů.