Turci již druhým dnem ostřelují kurdské pozice v Sýrii

Turecká armáda (ilustrační foto)

Turecká armáda (ilustrační foto) Zdroj: sekuritaci.cz

Turecká armáda dnes druhým dnem ostřelovala pozice kurdských milic YPG na severu Sýrie a usmrtila dva bojovníky. Informovali o tom opoziční aktivisté ze Syrské organizace pro lidská práva (SOHR), kteří situaci v zemi monitorují z Londýna. YPG jsou ozbrojenou složkou kurdské Strany demokratické unie (PYD) a v boji s ozbrojenci z hnutí Islámský stát je podporuje Rusko i Spojené státy. Ankara ale stranu považuje za teroristickou organizaci. Ostřelování zkritizoval i režim v Damašku.

Turecko v sobotu vyzvalo kurdské milice, aby se stáhly z oblastí, které nedávno získaly pod svou kontrolu na severu provincie Halab u tureckých hranic. Cílem ostřelování se stala zejména letecká základna a další nově vydobyté pozice kurdských jednotek v Sýrii. Strana PYD dnes požadavek Turecka odmítla. Varovala rovněž, že Syřané se budou bránit jakékoli turecké intervenci v zemi.

Sálih Muslim, jeden z členů vedení Strany demokratické unie, v rozhovoru s agenturou Reuters uvedl, že Turecko nemá právo vměšovat se do vnitřních záležitostí Sýrie. Základna, kterou kurdské jednotky získaly pod kontrolu, byla podle něj předtím v rukou radikálů z fronty An-Nusra, která je napojena na teroristickou síť Al-Káida. „To chtějí, aby tam zůstala fronta An-Nusra? Nebo aby přišel (syrský) režim a obsadil ji?“ uvedl Muslim.

Jak Muslim dodal, základnu dobyly jednotky Demokratických sil Sýrie. K nim patří většina oddílů Syrské svobodné armády, která bojuje proti prezidentu Bašáru Asadovi od začátku povstání. Součástí organizace jsou právě i kurdské milice YPG.

USA: Zaměřme se raději na společnou hrozbu

Mluvčí amerického ministerstva zahraničí John Kirby již v noci na dnešek vyzval jak Turecko, tak syrské Kurdy, aby ustoupili a raději se zaměřili na „společnou hrozbu“ v podobě bojovníků Islámského státu, kteří kontrolují značnou část Sýrie. „Naléhali jsme na syrské Kurdy a další síly spjaté s YPG, aby nevyužívali zmatené situace k ovládnutí nového území,“ uvedl Kirby v prohlášení. „Viděli jsme rovněž zprávy o dělostřelecké palbě z turecké strany a vyzvali Turecko, aby přerušilo toto ostřelování,“ dodal.

Ostřelování území na severu Sýrie znamená přímou tureckou podporu povstaleckým skupinám, reagovala na kroky Ankary vláda v Damašku. Syrský režim prý již kvůli tureckému bombardování zaslal dopis OSN, informovala syrská státní televize. Výroky tureckého premiéra Ahmeta Davutoglua syrská vláda odsoudila s tím, že jde o „nehorázné vměšování“ do syrských záležitostí. Davutoglu v sobotu mimo jiné prohlásil, že turecké jednotky provedou protiúder proti každému kroku kurdských milic YPG.