Turci tvrdí, že splnili podmínky pro bezvízový styk. EU to odmítá

Istanbul

Istanbul Zdroj: CC BY SA 2.0: Moyan Brenn via Flickr

Turecko dnes opět přišlo s tvrzením, že splnilo požadovaná kritéria k zajištění bezvízového styku pro své občany cestující do Evropské unie. Naráží ale stále na nesouhlas Bruselu, podle kterého Ankara stále ještě nesplnila podmínky v oblasti ochrany osobních údajů a boje proti terorismu. EU a Turecko dnes mezitím otevřely novou, 33. kapitolu v přístupových jednáních týkající se rozpočtu a financí.

Novináře o situaci informoval turecký ministr pro evropské záležitosti Ömer Çelik, který přiletěl do Bruselu s ministrem zahraničí Mevlütem Çavuşogluem.

Brusel slíbil obnovu přístupových rozhovorů v rámci migrační dohody s Ankarou, na jejímž základě se Turecko zasadilo o prudké omezení přílivu uprchlíků a migrantů do sousedního Řecka.

17 let status kandidáta

Turecko požádalo o členství v unii již v roce 1987 a od roku 1999 má status kandidáta. Vstupní rozhovory s Ankarou zahájila EU v roce 2005. Od té doby ale byla uzavřena pouze jedna z celkem 35 kapitol, do nichž je jednání podle tematických okruhů rozděleno. Zatím poslední, 15. kapitola, byla otevřena loni v prosinci po tříleté přestávce.

Rozhovory byly dlouho zamrzlé mimo jiné kvůli nedodržování svobody projevu a porušování lidských práv v Turecku. Jednání blokoval také Kypr, respektive jeho řecká část, která považuje Ankaru za okupanta severní části kyperského ostrova.

Obnovení zamrzlých rozhovorů slíbila EU Turecku loni na podzim výměnou za pomoc Ankary při zvládání migrační krize. Kromě toho Brusel Turecku schválil finanční pomoc ke zlepšení situace v tureckých uprchlických táborech a urychlení procesu zavedení bezvízového styku.

Celkem 72 podmínek ke splnění

Bezvízový styk ale podmínila splněním 72 podmínek, které se týkají mimo jiné zabezpečení dokladů totožnosti, řízení migrace, bezpečnosti, základních lidských práv a zpětného přebírání migrantů. Původně měli Turci do EU cestovat bez víz už od léta.

Çavuşoglu dnes řekl televizi CNN Türk, že je důležité, aby Turecko udrželo dynamiku v jednáních s EU. Zároveň adresoval špičkám EU výtku, že Ankaře nestačí jen vyjadřování solidarity v souvislosti s posledním teroristickým útokem na letišti v Istanbulu.

Çelik zase vyjádřil názor, že postavení Turecka bude silnější v EU, kterou opustí Británie.