Turecko porušuje v kurdských oblastech ústavu, tvrdí komise Rady Evropy

Turecká policie zastřelila dva demonstranty při rozhánění několikatisícové demonstrace v převážně kurdském městě Diyarbakir

Turecká policie zastřelila dva demonstranty při rozhánění několikatisícové demonstrace v převážně kurdském městě Diyarbakir Zdroj: ctk/ap

Protesty v Turecku
Protesty v Turecku
Protesty v Turecku
Protesty v Turecku
Protesty v Turecku
8
Fotogalerie
Zákazy vycházení vyhlašované od loňského srpna v různých oblastech východního Turecka jsou neústavní. K takovému závěru dospěla takzvaná Benátská komise, tedy právní experti Rady Evropy (RE). Názor komise sice není právně závazný, je ale široce respektovaný. Komise posuzovala situaci v Turecku ve vztahu k evropskému právu na žádost Parlamentního shromáždění RE.

Komise došla k závěru, že vyhlašování zákazu vycházení patří podle tureckého práva k výjimečným opatřením a podle patřičných ústavních článků má být spojeno s mimořádným stavem. Ten je možné vyhlašovat „v případě přírodních katastrof nebo závažné ekonomické krize“ a dále v případě mobilizace a válečného stavu.

„Podle názoru Benátské komise fakt, že jsou zákazy vycházení vyhlašovány v rámci provinčního správního zákona, nesplňuje právní požadavky stanovené ústavou a Turecko tím neplní mezinárodní povinnosti v oblasti základních práv,“ sdělila komise ve svém právním výkladu.

Ankara začala vyhlašovat zákazy nočního vycházení na jihovýchodě země, kde žijí Kurdové, když loni obnovila boj proti separatistické Straně kurských pracujících (PKK). Skončilo tím dvouleté příměří, za nějž se ale nepodařilo pokročit ve sjednání dohody mezi Ankarou a Kurdy. Za obnovených bojů zahynuly stovky tureckých vojáků a policistů stejně jako civilistů a kurdských bojovníků.