Turci zadrželi syrské letadlo, neslo vojenskou techniku z Ruska

Airbus A320 podobný letounu zadrženému tureckou armádou

Airbus A320 podobný letounu zadrženému tureckou armádou Zdroj: Ole Simon, wikimedia.org

Turecko dnes přinutilo přistát v Ankaře syrské dopravní letadlo letící z Moskvy a z bezpečnostních důvodů zakázalo svým civilním letounům létat do syrského vzdušného prostoru. Podle informací státní televize TRT byly na palubě letadla zjištěny náhradní díly k vojenským radiostanicím. Obsah nákladu zkoumají agenti turecké tajné služby.

K letadlu Airbus A320 s 35 cestujícími na palubě se v tureckém vzdušném prostotu přidaly stíhačky F16 a navedly ho na přistání na letišti v Ankaře. Zástupce tureckého ministerstva zahraničí potvrdil, že syrské letadlo bylo donuceno přistát v tureckém hlavním městě a bez dalších podrobností dodal, že úřady stroj prohledávají.

Podle turecké televize, na níž se odvolávají zprávy ruských médií, byly na palubě syrského letounu nalezeny náhradní díly k radiostanicím využívaným v armádě. V nákladovém prostoru letadla objevili agenti turecké tajné služby dvanáct velkých zapečetěných krabic, jejichž obsah nyní zkoumají. Oficiální místa se ke zprávě tureckých médií zatím nevyjádřila.

Šéf turecké diplomacie Ahmet Davatoglu v televizi TRT řekl, že Turecko mělo informace o tom, že syrské letadlo mohlo převážet „určité vybavení v rozporu s pravidly civilního letectví“. Ankara podle něho udělá vše pro to, aby zastavila jakýkoliv převoz zbraní pro syrskou vládu přes svůj vzdušný prostor.

Mezi Tureckem a sousední Sýrií v současnosti panuje velké napětí. Turecká armáda v minulých dnech několikrát opětovala palbu ze Sýrie, kde rebelové svádí boje s jednotkami věrnými prezidentovi Bašáru Asadovi. V Turecku našla útočiště velká část syrské opozice. Rusko je největším dodavatelem zbraní pro Sýrii.