Turčynov volá po obnovení protiteroristické operace na východě Ukrajiny

Proruský ozbrojenec v Luhansku na východě Ukrajiny

Proruský ozbrojenec v Luhansku na východě Ukrajiny Zdroj: ctk/AP

Úřadující ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov vyzval k obnovení protiteroristické operace na východě země, kterou minulý týden pozastavil na dobu velikonočních svátků. Turčynov rovněž oznámil, že u města Slavjansk, které ovládají proruští radikálové, byla objevena těla dvou ubitých lidí.

Prezident vyzval bezpečnostní složky k rozhodným krokům s cílem ochránit obyvatele východoukrajinských regionů před teroristy. Situace v oblasti je totiž stále velmi neklidná.

Nad východoukrajinským Slavjanskem podle Kyjeva neznámí útočníci ostřelovali hlídkový vojenský letoun. Ke zranění posádky nedošlo a stroj An-30 bez většího poškození přistál. V Luhansku bylo dnes bez vysvětlení uzavřeno mezinárodní letiště. Opatření má platit až do poloviny května.

Mrtvý politik

Co se týče nalezených těl, jedno z nich patří pohřešovanému zastupiteli z východoukrajinského města Horlivka, člen strany Vlast Volodymyr Rybak. Členem této strany byl donedávna i sám Turčynov, než členství po převzetí vrcholné státní funkce pozastavil.

Podle prezidenta radikílové překročili veškeré hranice. „Mučí a vraždí ukrajinské vlastence. Drze se postavili nejen naší zemi, ale celému světovému společenství, když se demonstrativně vysmívají dohodám přijatým na ministerské konferenci v Ženevě. Těchto zločinů se dopouštějí za plné podpory Ruska,“ konstatoval Turčynov.

V Kramatorsku, který leží nedaleko Slavjanska, zajali v noci na dnešek vzbouřenci velitele městské policie Vitalije Kolupaje a za jeho propuštění žádají volný přístup k policejním zbrojním skladům. Podle Kyjeva jde o hrubé porušení dohod, který bylo v Ženevě dosaženo.

Separatisté vyklidí v Doněcku dvě patra

V Doněcku dnes vedení samozvané „lidové republiky“ oznámilo, že vyklidí hlavní zasedací síň a dvě patra okupovaného sídla doněcké oblastní správy. Dohody o uvolnění několik týdnů obsazených prostor bylo podle agentury Interfax-Ukrajina dosaženo při vyjednávání mezi povstalci a úřadem doněckého gubernátora. Pokud se dohoda naplní, výrazně se prý zlepší fungování kanceláří životně důležitých pro chod celé oblasti.

Radek Palata: Majdan se ztratil v chřestění zbraní