Turecká armáda se zbavuje dalších důstojníků, stovky vojáků pošle do penze

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Turecká nejvyšší vojenská rada rozhodla, že pošle do penze bezmála 590 plukovníků turecké armády. Zkrátí rovněž délku služby pro armádní důstojníky z 31 let na 28. Oznámilo to turecké ministerstvo obrany. Opatření souvisí s červencovým pokusem o vojenský převrat v Turecku.

V rámci reformy armády nejvyšší vojenská rada rozhodla, že penzionuje 586 armádních plukovníků. Podle tureckého deníku Hürriyet nejvíce z nich (470) velí pozemním silám. V této souvislosti bude jiným 434 plukovníkům prodlouženo funkční období o dva roky.

V armádě bylo v souvislosti s pokusem o puč z 15. července zbaveno funkcí již více než 1700 důstojníků, včetně asi dvou stovek generálů a admirálů, což je zhruba 40 procent všech generálů a admirálů v zemi. Kvůli pokusu o převrat bylo také zatčeno na 7000 vojáků.

Nejvyšší vojenská rada zasedala od pokusu o puč již podruhé. Předsedal jí premiér Binali Yildirim a nově se jí účastnilo více ministrů, včetně ministra spravedlnosti, zahraničí, vnitra a obrany.

Turecká vláda obviňuje z přípravy puče hnutí duchovního Fethullaha Gülena, který žije ve Spojených státech a jehož příznivce Ankara dlouhodobě pronásleduje. Po pokusu o převrat provádí režim rozsáhlé čistky vůči i jen domnělým příznivcům Gülenova hnutí. O práci od července přišlo téměř 80 tisíc lidí, včetně soudců, prokurátorů, policistů či učitelů.