Turecká odveta: letectvo prý na severu Sýrie zabilo 55 islamistů

Turecký bojový letoun F-16

Turecký bojový letoun F-16

Turecké letectvo zabilo při bombardování území v severní Sýrii, které ovládá organizace Islámský stát (IS), 55 radikálních islamistů. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odvoláním na tureckou armádu. Akce byla odvetou za týdny trvající ostřelování tureckého hraničního města Kilis Islámským státem. Při bombardování území na severu Sýrie byly v sobotu večer podle turecké armády zničeny i tři vozy a tři raketová odpalovací zařízení.

Při přeshraničních útocích v Kilisu zemřelo podle turecké agentury Anadolu od začátku roku asi 20 lidí a sedmdesátka osob byla zraněna. V tomto městě, které leží asi 60 kilometrů severně od syrského Halabu, žije na 100 tisíc syrských uprchlíků, kteří tam utekli před občanskou válku v Sýrii.

V městě Halab a přilehlé oblasti na severozápadě Sýrie platí od čtvrtka příměří, které bylo naposledy v pátek prodlouženo o 72 hodin. Platit má tedy do pondělí. Ve městě zatím příměří funguje, v jeho jižním okolí se ale boje přiostřily. Těžké ztráty zaznamenaly zejména íránské síly podporující vládní vojska.

V sobotu podle agentury Anadolu oznámila také mezinárodní koalice vedená USA, že při leteckých útocích v Sýrii zabila 48 radikálů z IS.