Turecko a Sýrii stihlo další zemětřesení. Zatím si vyžádalo stovky zraněných

Záběry z Turecka po zásahu zemětřesením, (20.02.2023)

Záběry z Turecka po zásahu zemětřesením, (20.02.2023) Zdroj: Reuters

Záběry z Turecka po zásahu zemětřesením, (20.02.2023)
Záběry z Turecka po zásahu zemětřesením, (20.02.2023)
Záběry z Turecka po zásahu zemětřesením, (20.02.2023)
4
Fotogalerie

Čtrnáct dní poté, co Turecko a Sýrii postihlo zničující zemětřesení, které si vyžádalo už více než 47 tisíc obětí, se země otřásla znovu. Šest mrtvých a více než 760 zraněných si vyžádalo pondělní zemětřesení o síle 6,4 stupně Richterovy stupnice. Uvedla to agentura Reuters.

Epicentrum pondělních otřesů, které vycházely z hloubky deseti kilometrů, bylo v turecké provincii Hatay. Turecký ministr zdravotnictví Fahrettin Koca uvedl, že v Turecku utrpělo zranění 294 osob, z toho 18 bylo zraněno vážně. Starosta města Hatay řekl, že záchranáři pátrají po několika lidech, kteří uvázli pod troskami.

Syrská organizace pro lidská práva (SOHR) oznámila, že po pondělním zemětřesení navštívilo nemocnice v zemi 470 zraněných. Většina z nich je z Halabu (Aleppa). Otřesy byly údajně citelné i v Egyptě a Libanonu.

VIDEO: Družicový pohled na spoušť po turecko-syrském zemětřesení

Video placeholde
• Videohub

Zemětřesení ze 6. února si jen v Turecku podle dosavadních oficiálních údajů vyžádalo 41 156 obětí. Podle turecké lékařské komory jich ale může být výrazně více, možná i 60 tisíc. Jde ale zatím jen o odhad, který je potřeba potvrdit podrobnějším šetřením. Vychází z toho, že například v době, kdy v silně postižené provincii Kahramanmaraş bylo oficiálně hlášeno 6 tisíc mrtvých, existovaly záznamy o pohřbech už 11 tisíc lidí.

Škody půjdou do miliard dolarů

Ekonomické škody způsobené zemětřesením ze začátku února patrně přesáhnou dvě miliardy dolarů, avšak agentura Fitch Ratings tento údaj zvedla až na čtyři miliardy dolarů, tedy zhruba 88 miliard korun. Částka se však může vyšplhat i výše. Pojištěné škody však budou vzhledem k nízkému pojistnému krytí v zasažených regionech mnohem nižší, možná kolem jedné miliardy dolarů, dodala agentura.

Po zemětřesení u tureckého města Izmit v roce 1999 vznikl v zemi turecký pojišťovací pool proti katastrofám TCIP s cílem pokrýt škody způsobené zemětřesením na obytných budovách v městských oblastech. Pool je uskupení pojistitelů, kteří uzavřeli dohodu o hromadném postupu při soukromém pojištění určitých pojistných rizik. TCIP však nepokrývá ztráty na lidských životech, nároky z odpovědnosti za škodu ani nepřímé ztráty, jako je přerušení provozu.

Pojištění proti zemětřesení je v Turecku technicky povinné, ale v praxi se často neuplatňuje. V důsledku toho není moc obytných nemovitostí pojištěno, zejména v mnoha zasažených oblastech s nízkými příjmy. Pojistné krytí v zasažených částech Sýrie bude zřejmě podobně nízké, uvedla Fitch. Zejména vzhledem k ekonomickým dopadům občanské války v zemi.