Turecko chce urychlit jednání o vstupu do EU, plánuje otevřít více kapitol

Ahmet Davotoglu

Ahmet Davotoglu Zdroj: ctk

Cílem Turecka je otevřít více kapitol v přístupových rozhovorech o budoucím členství v Evropské unii. Ankara chce, aby byl proces vyjednávání dokončen, co nejdříve to bude možné, uvedl dnes turecký premiér Ahmet Davutoglu během návštěvy Bulharska. EU v pondělí po dvou letech otevřela v rozhovorech s Tureckem vyjednávání o nové kapitole.

Kapitola se týká hospodářské a měnové politiky a zvyšuje na 15 z celkových 35 počet otevřených oblastí, o kterých unie a Turecko vyjednávají. Jak poznamenala agentura Reuters, zahájení vyjednávání souvisí i s novým impulsem ve vztazích mezi EU a Tureckem, kdy se státy osmadvacítky snaží přimět Ankaru k tomu, aby jim pomohla s řešením současné migrační krize.

„Po posledním summitu EU-Turecko vztahy s EU významně pokročily,“ uvedl Davutoglu na společné tiskové konferenci se svým bulharským protějškem Bojkem Borisovem.

Přístupové rozhovory vedou EU a Turecko od roku 2005, část kapitol je ale zmrazena. Brusel partnerskou zemi tvrdě kritizuje v oblastech, jako jsou lidská práva, svoboda slova či nezávislost soudnictví.

V souvislosti s migrační krizí však EU začala Turecko označovat za svého strategického partnera. Právě z jeho území totiž v minulých měsících vyrážely největší počty uprchlíků přes Řecko dál do Evropy. EU a členské země tak rozhodly pomoci finančně Ankaře zvládnout situaci s uprchlíky na tureckém území. Součástí nabídky byla ale právě také nová energie v přístupových rozhovorech.