Turecko: Hranice běžence nezastaví, když se nevyřeší důvody útěku

Mevlüt Çavusoglu

Mevlüt Çavusoglu Zdroj: ctk

Dokud se nepodaří vyřešit příčiny uprchlické krize, žádné hraniční kontroly běžence v cestě do Evropy nezastaví. Na Mnichovské bezpečnostní konferenci to prohlásill turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavusoglu. Podle vedoucího úřadu německé kancléřky Petera Altmeiera, který koordinuje německou imigrační politiku, je nutné najít mezinárodní řešení, které bude zahrnovat Evropskou unii i země na Blízkém východě.

Podle Çavusoglua do Turecka stále přichází tisíce běženců ze Sýrie, kteří utíkají před občanskou válkou. „Musíme vyřešit původní příčinu, proč lidé z domovů utíkají. Dokud to neuděláme, nemůžeme si myslet, že jakkoli pečlivé hraniční kontroly zastaví migrační toky,“ upozornil ministr.

Altmeier rovněž označil za klíčové pro řešení uprchlické krize zastavení bojů v Sýrii a v Iráku. „Potřebujeme udržitelné příměří. Pak dokážeme snáz lidi přesvědčit, aby zůstali v regionu. Pomůže tomu i to, když jim zajistíme jídlo, když budou mít možnost pracovat,“ řekl.

„Ve stále propojenějším světě není možné dosáhnout čistě národními řešeními dlouhodobě udržitelný výsledek,“ uvedl také šéf úřadu kancléřky Angely Merkelové. Podle něj je třeba, aby v uprchlické krizi spolupracovaly všechny unijní země s blízkovýchodními státy, a to zejména s Tureckem, Jordánskem a Libanonem, kde žije několik milionů syrských uprchlíků.

„Turecko, které přijalo 2,5 milionu běženců, se zachovalo mnohem humanitárnějším způsobem než mnoho evropských zemí,“ řekl Altmeier. „Nyní musíme Turecku, Libanonu a Jordánsku s tímto břemenem pomoci, a to nejen finančně. Musíme zajistit i kontingenty běženců, kteří budou moci legálně přicestovat do Evropské unie. Nutnou podmínkou pro to však je, že se podaří zastavit nelegální imigraci,“ řekl.