Turecko hrozí zrušením dohody o migraci, přestalo přijímat uprchlíky z Řecka

Recep Tayyip Erdoğan

Recep Tayyip Erdoğan Zdroj: reuters

Turecký prezident Recep Erdogan
Mevlüt Çavuşoglu, ministr zahraničí Turecka
Oběti. Příval migrantů do uprchlického tábora na ostrově Lesbos neutuchá. Agentury varují, že počty obětí Egejského moře mezi Tureckem a Řeckem rostou alarmujícím tempem
Migranti v řeckém přístavu Pireus
Na řecký ostrov Kos připlouvají z turecka stovky migrantů
6
Fotogalerie

Turecko pozastavilo klíčovou část dohody o migraci s Evropskou unií. Nebude nyní přijímat zpět žádné uprchlíky z Řecka, řekl turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu. Znovu také pohrozil úplným vypovězením dohody, která napomohla výrazně snížit počet uprchlíků přicházejících do zemí unie.

Dohoda, která vstoupila v platnost loni 20. března, mimo jiné stanoví, že Evropská unie bude z Turecka přijímat syrské běžence a Ankaře také poskytne rozsáhlou finanční podporu. Ankara se na oplátku zavázala přijímat zpět z Řecka uprchlíky, kteří se na jeho území nelegálním způsobem dostanou z Turecka. Měsíčně šlo dosud o zhruba 80 osob.

Právě tuto část dohody ale nyní Ankara nebude podle prohlášení Çavuşoglua dodržovat. "Od teď můžeme říct: 'Nenaplňujeme to a je konec'," řekl také televizi 24 TV na adresu dohody jako takové. Podobných výhrůžek přišla ze strany tureckých činitelů v posledních týdnech celá řada.

Za vyhrocením vztahů s EU, od níž Turecko požaduje bezvízovou politiku, stojí mimo jiné spory s Nizozemskem a Německem, v nichž nemohlo vystoupit několik tureckých politiků, kteří propagují chystané změny ústavy. Ankara následně obě země přirovnala k nacistům.

Video placeholde
Blesk.cz nahlédl do uprchlického tábora Idomeni. Podívejte se, jak to v něm vypadá • Václav Lang, Blesk.cz