Turecko má nového premiéra, prezident Erdogan schválil vládu Binalima Yildirima

Binali Yildirim

Binali Yildirim Zdroj: ctk

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan schválil novou vládu sestavenou jeho spojencem a novým premiérem Binalim Yildirimem. Erdogan povede první schůzi nového kabinetu, která se bude konat v středu. Agentura AP tvrdí, že ve vládě budou nejbližší prezidentovi spojenci, kteří chtějí podpořit jeho návrh na ústavní změnu, jíž chce Erdogan rozšířit svoje pravomoci.

Yildirim nahradil premiéra Ahmeta Davutoglua, který odstoupil po neshodách s Erdoganem. Vládní Strana spravedlnosti a rozvoje (AKP) v neděli Yildirima zvolila novým předsedou, což Erdoganovu spojenci a bývalému ministrovi dopravy zajistilo funkci předsedy vlády.

Podle Reuters si vládní funkce udrželo několik lidí, kteří i v minulém kabinetu odpovídali za ekonomické rezorty. Mezi pěti místopředsedy vlády zůstal Mehmet Şimşek, který má důvěru investorů. Ministrem financí zůstává Naci Agbal, na post ministra hospodářství se vrací Nihat Zeybekci, který tuto funkci zastával do loňského listopadu. Diplomacii dál povede Mevlüt Çavuşoglu a novým ministrem pro styk s Evropskou unií se stal dosavadní mluvčí AKP Ömer Çelik.