Turecko obvinilo 14 osob kvůli útoku v Ankaře z minulého týdne

Výbuch v Ankaře

Výbuch v Ankaře Zdroj: CTK

Turecko obvinilo 14 lidí v souvislosti s útokem v turecké metropoli Ankaře, při němž minulý týden zahynulo 28 lidí a dalších 60 bylo zraněno. Informovala o tom agentura AP. Všichni obvinění musejí zůstat ve vazbě, dokud se neuskuteční soud. Sedm dalších osob bylo propuštěno.

Podle turecké státní agentury Anadolu obvinila prokuratura 14 osob z příslušnosti k teroristické organizaci, falšování úředních dokumentů a zpronevěry. Agentura uvedla, že není jasné, jak přesně se na útoku na vojenský konvoj v Ankaře ze 17. února podíleli.

K atentátu proti koloně vojenských autobusů, který se odehrál asi 300 metrů od sídla generálního štábu armády a půl kilometru od budovy parlamentu, se v pátek přihlásila skupina Sokoli osvobození Kurdistánu (TAK). Skupina, která dlouhodobě bojuje proti turecké vládě, uvedla, že atentát je odvetou za vojenské operace turecké armády proti kurdské menšině na východě země.

Syrští Kurdové

Turecká vláda ale trvá na tom, že za atentát jsou odpovědné syrské kurdské milice YPG, které turecké síly v předchozích dnech ostřelovaly z děl na hranici se Sýrií. Milice YPG, jež Ankara obviňuje ze spolupráce se zakázanou Stranou kurdských pracujících (PKK), odpovědnost za útok popřely.

Atentátníka úřady identifikovaly podle otisků prstů jako Syřana, který vstoupil na území Turecka v červenci 2014. Jeho otisky se našly v automobilu použitém při útoku.