Turecko poskytne chudým zdarma internet, ale s omezeními

Recep Tayyip Erdogan

Recep Tayyip Erdogan Zdroj: CTK

Islámsko-konzervativní vláda v Turecku se rozhodla zakročit proti nerovnému přístupu místního obyvatelstva k internetu. Hodlá zajistit přístup k síti zdarma pro nejchudší rodiny a pro začátek těm, jejichž děti studují.

Internet bude mít ale řadu omezení. Volně se pohybovat po síti bude možné na serverech, které úřady hodnotí jako „užitečné“. Ke zbytku sítě bude přístup časově omezen. Podle agentury AFP není zcela jasné, které stránky jsou hodnoceny jako užitečné.

Turecké úřady v posledním roce čelí velké kritice za to, že dočasně blokovaly sociální sítě Twitter a Facebook, které obvinily z šíření nepravdivých informací o korupčním skandálu, do kterého byli zapleteni vládní činitelé. Úřady také zcela zakázaly přístup na webové stránky považované za „urážlivé“ pro islám.

Islámsko-konzervativní prezident Recep Tayyip Erdogan sám internet a sociální sítě ostře kritizuje. V loňském roce přirovnal Twitter k „noži v rukou vraha.“ Loňský průzkum ukázal, že 43 procent tureckých domácností nemá přístup k internetu, a to především proto, že ho považují za „příliš drahý“ nebo „nezajímavý“.