Turecko se snaží zklidnit situaci. Vyjednalo si schůzku s Lavrovem

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov Zdroj: ctk

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov dnes oznámil, že se sejde v příštích dnech se svým tureckým protějškem Mevlütem Çavuşogluem na zasedání Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) v srbské metropoli Bělehradě. Informovala o tom agentura AFP. Podle agentury Reuters ale Çavuşoglu upozornil, že nedostal zatím oficiální odpověď na výzvu k setkání.

Po prudkém ochlazení rusko-tureckých vztahů po sestřelení ruského bombardéru tureckou stíhačkou na turecko-syrské hranici před týdnem Moskva doposud odmítala komunikovat na vysoké úrovni s Ankarou.

„Turecká strana trvá na setkání mezi čtyřma očima s ministrem zahraničí,“ řekl Lavrov na tiskové konferenci v kyperské metropoli Nikósii, kde se sešel s šéfem kyperské diplomacie Ioannisem Kasulidisem. „Vyslechneme si, co má pan Çavuşoglu na srdci,“ dodal Lavrov.

Çavuşoglu dnes podle Reuters řekl, že požádal Lavrova o setkání v Bělehradě, ale že stále čeká na odpověď. Zároveň dodal, že nechce zvyšovat napětí s Ruskem.

Ankara sankce nezavede

Výroční zasedání ministrů zahraničí zemí OBSE se koná v srbské metropoli 3. a 4. prosince. Zatím není jasné, v kterém z těchto dnů se Lavrov s Çavuşogluem sejde. Rusko se rozhodlo po leteckém incidentu, při kterém zahynul jeden ze dvou ruských pilotů, potrestat Turecko zejména sérií ekonomických sankcí. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v úterý prohlásil, že Ankara nebude na protiturecké sankce recipročně reagovat.