Turecko tvrdí, že má v Iráku vojáky na žádost Bagdádu

Turecká armáda (ilustrační foto)

Turecká armáda (ilustrační foto) Zdroj: sekuritaci.cz

Irácký premiér Hajdar Abádí Turecko žádal několikrát o aktivnější podporu v boji proti radikálům z Islámského státu (IS). Na obranu ve sporu kolem přítomnosti tureckých vojáků v Iráku to dnes v turecké televizi Kanal 24 řekl turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu.

V okolí Mosulu působí podle Bagdádu stovky tureckých vojáků a irácký ministr obrany Chálid Ubajdí v neděli řekl, se musejí stáhnout. Abádí dal Turecku na stažení 48 hodin, jinak se prý jeho vláda obrátí na Radu bezpečnosti OSN. Turecko podle premiéra své vojáky vyslalo bez dohody s iráckou vládou, což je porušení irácké svrchovanosti.

Çavuşoglu prohlásil, že Turecko má povinnost zajistit ochranu svým vojákům působícím v oblasti, kde operuje IS. Jsou to prý poradci a cvičitelé, kteří pomáhají iráckým kolegům. Turecký premiér Ahmet Davutoglu v neděli k aktivitám turecké armády řekl, že jde o rutinní rotaci jednotek určených k ostraze tábora, který turečtí vojáci vybudovali na žádost úřadu guvernéra v Mosulu a ve spolupráci s iráckým ministerstvem obrany. Ubajdí ale trval na tom, že příjezd nové skupiny tureckých vojáků nebyl s Bagdádem dohodnut.

Ministr Çavuşoglu bez širšího vysvětlení prohlásil, že za reakcí Bagdádu na přítomnost tureckých vojáků jsou „jiné země“.

Sdělil také, že se názor jeho vlády odlišuje od íránské politiky v Sýrii a Iráku. Íránská politika je podle něj sektářsky zaměřená a nebezpečná.