Turecko zadrželo kvůli atentátu v Istanbulu sedm lidí

Centrum Istanbulu

Centrum Istanbulu Zdroj: ctk/ap

Sedm lidí už zadržela turecká policie v souvislosti s úterním sebevražedným útokem v srdci historické části Istanbulu. Při atentátu, který provedl příslušník radikálního Islámského státu (IS), zahynulo deset německých turistů.

Útočník, který se vyhodil do vzduchu vedle skupiny turistů u hojně navštěvovaných památek, se podle tureckých úřadů dostal do země jako uprchlík ze Sýrie. Nebyl zařazen do seznamu potenciálně nebezpečných osob.

Jak zjistili vyšetřovatelé, pachatelův bratr také provedl sebevražedný útok v Sýrii před několika měsíci, a to proti vojákům vládnoucího režimu prezidenta Bašára Asada.

Toto odhalení tak podle médií zvyšuje obavy, že extremisté využívají migrační krize k tomu, aby se zamaskovali mezi běženci, překračovali hranice a prováděli atentáty. Stejnou cestu využili i někteří členové skupiny, která spáchala loni v listopadu masakr v Paříži se 130 mrtvými.

Přestože úřady tvrdí, že nic nenasvědčuje tomu, že by útok v Istanbulu bvl namířen vyloženě proti Němcům, očití svědkové sdělili, že si pachatel vybral skupinu „západně vyhlížejících“ turistů uprostřed davu převážně asijských návštěvníků. Odborníci na cestovní ruch předpokládají, že útok na Evropany bude mít v nejbližší době vliv na ochotu turistů ze starého kontinentu cestovat do Turecka.

Německý tisk: Po útoku v Istanbulu musíme bojovat proti IS