Turecko zadrželo tři podezřelé z plánování útoků na německé školy

Centrum Istanbulu

Centrum Istanbulu Zdroj: ctk/ap

Turecko zadrželo v Istanbulu tři údajné radikály, které podezřívá, že plánovali útoky na německé školy v Turecku. Informovala o tom dnes AFP s odvoláním na deník Hürriyet a tureckou verzi CNN. Podle nich jde o Turka, Syřana a Iráčana. Zatčeni byli v úterý díky spolupráci zpravodajských služeb Turecka a Německa.

Zadržení se údajné hlásí k organizaci Islámský stát (IS), která stojí za řadou teroristických útoků, včetně úterních atentátů v Bruselu a sobotního útoku v Istanbulu. O týden dříve otřásl sebevražedný atentát Ankarou; k němu se přihlásila skupina Sokoli osvobození Kurdistánu (TAK).

Právě po atentátu ze 13. března německé velvyslanectví v Ankaře varovalo občany v turecké metropoli před hrozbou nových útoků, uzavřeny byly též německé školy a školky v Ankaře. Turecké úřady minulý týden toto opatření kritizovaly s tím, že tajné služby nemají takové informace.

Turecká policie již několik dní intenzivně pátrá po třech Turcích, kteří měli dostat rozkaz od bojovníků IS, aby spáchali atentáty na rušných veřejných místech, zejména v Istanbulu. V úterý mimo jiné turecké bezpečnostní síly zadržely také deset údajných příslušníků IS v jihoturecké provincii Gaziantep, když se pokoušeli ilegálně proniknout na turecké území. Byl mezi nimi i muž opásaný výbušninami, patrně připravený zaútočit.