Turecko zrušilo plán na nákup raketového systému z Číny

Recep Tayyip Erdoğan

Recep Tayyip Erdoğan Zdroj: ctk

Turecko zrušilo dlouho odkládaný plán na nákup raketového obranného systému z Číny. Agentuře Reuters to sdělil činitel z úřadu tureckého premiéra. Ankara prý místo toho hodlá vybudovat vlastní systém. Kontrakt měl mít hodnotu zhruba 3,4 miliardy dolarů (85,4 miliardy korun). Západní spojenci Ankary se ale obávali bezpečnostních rizik souvisejících s čínskou technologií. Turecko je členskou zemí NATO.

Nákup systému začalo Turecko plánovat před asi deseti lety. V roce 2013 vybralo návrh čínské společnosti China Precision Machinery Import and Export Corporation jako nejlepší nabídku. To ale vyvolalo nevoli uvnitř NATO. Spojené státy a evropští spojenci chtěli, aby Turecko použilo systém kompatibilní se vzdušnou obranou NATO. Ankara poté pod tlakem svou pozici přeformulovala. Loni nakonec oznámila, že její volba dodavatele systému není konečná, a prodloužila lhůtu, během které chtěla zřejmě rozhodnout mezi novými nabídkami, napsala agentura AFP.

„Rozhodlo se, že toto nabídkové řízení bude zrušeno,“ sdělil nyní podle Reuters nejmenovaný činitel z kanceláře tureckého premiéra Ahmeta Davotoglua. Turecko, které má v rámci NATO největší armádu po Spojených státech, prý místo toho hodlá vyvinout vlastní systém. „Turecko nyní zahájí vlastní projekt na vyvinutí takového obranného systému,“ sdělil také zdroj.

Nejmenovaný turecký činitel, který vedl technická jednání s Čínou, už v létě uvedl, že obchod blokuje především neochota Číny sdílet své technologie. Turecko by tak prý mohlo získat informace, které by mu umožnily systém obsluhovat a případně jej i zkopírovat. Do tendru se přihlásila také americká společnost Raytheon, výrobce obranného systému Patriot a francouzsko-italská skupina Eurosam.