Turecký ministr dal rozhovor německé televizi. Pak nahrávku zabavil

Turecký ministr mládeže a sportu Akif Kiliç

Turecký ministr mládeže a sportu Akif Kiliç Zdroj: reuters

Ředitel německé rozhlasové a televizní stanice Deutsche Welle (DW) Peter Limbourg v úterý kritizoval turecké úřady za zabavení videonahrávky reportéra této stanice. Novinář Michel Friedman dělal rozhovor s tureckým ministrem mládeže a sportu Akifem Kiliçem, jemuž zřejmě nesedly otázky ohledně popřevratových čistek a práv žen v Turecku. Uvedl to Friedmann v německém rozhlase.

„Je to jasný nátlak ze strany tureckého vedení. Nemá to nic společného s právním státem a demokracií,“ uvedl ředitel DW Limbourg. Deutsche Welle podle svých stránek požaduje vydání materiálu a zvažuje právní kroky.

Michel Friedman dělal předem domluvený rozhovor s ministrem Kiliçem v pondělí večer. Po jeho dokončení ale nebylo jemu a jeho štábu dovoleno odejít z ministerstva mládeže a sportu, dokud neodevzdá kartu z videokamery.

Čtyřicetiletý Kiliç, který se mimochodem narodil v Německu a vystudoval německé školy, v úterý na svém twitterovém účtu tvrdil, že videonahrávka zabavena nebyla. Prý jen požádal reportéra, aby rozhovor nevysílal. Mluvčí ministerstva později uvedl, že nahrávka byla zabavena, protože reportér kladl otázky, které nebyly předem domluveny.

„Ministr přece nemůže svolit k rozhovoru a potom bránit v jeho vysílání, protože mu 'nesedly otázky',“ řekl ředitel DW Limbourg. Friedman dělal interview pro pořad Conflict Zone (Konfliktní zóna), který je proslulý konfrontačním formátem.

Reportér se ministra v rozhovoru zeptal i na rozsáhlé vládní čistky, které turecký režim provádí po pokusu o vojenský převrat z poloviny července. Při nich bylo zatčeno na 40 tisíc lidí a kolem 80 tisíc osob přišlo o zaměstnání, většina z nich proto, že je režim považuje za příznivce duchovního Fethullaha Gülena, který podle vlády pokus o puč zosnoval.