Turecký parlament schválil vojenské operace v zahraničí

Turečtí vojáci na jihovýchodě země

Turečtí vojáci na jihovýchodě země Zdroj: profimedia.cz

Turecký parlament dnes schválil žádost vlády o mandát pro vojenské operace mimo území Turecka, pokud to bude kabinet považovat za nezbytné. Ankara tak získává na rok volnou ruku v rozhodování o vojenských akcích a může poslat vojáky do Sýrie.

Žádost prošla v poměru 320:129 hlasům. Opozice avizovala, že bude proti. Turecký vicepremiér Beşir Atalay okamžitě ujistil, že Turecko dává v otázkách týkajících se Sýrie přednost koordinovanému postupu s mezinárodními institucemi. Zdůraznil, že dnešní hlasování parlamentu nemá být považováno za vyhlášení války. Ankara o ni podle něj neusiluje. Schválený zákon má prý „odstrašující účinek“.

Válku si podle agentury Reuters nepřejí ani běžní Turci, ačkoli odvetnou armádní akci většinou schvalují. Před parlamentem v Ankaře se sešla malá skupina protiválečných demonstrantů, policie je od budovy odháněla slzným plynem.

Mandát dává vládě právo vyslat pozemní jednotky i letadla k útokům na cíle v Sýrii v případě, kdy to bude považovat za nutné. Vláda si toto rozhodnutí vymohla po středečním incidentu, při němž střela vypálená ze Sýrie v Turecku zabila pět civilistů. Turecká armáda okamžitě zahájila odvetnou operaci cílenou na pozice syrských vládních jednotek za hranicí. Několik syrských vojáků přišlo o život.

Turecko zatím nedostalo od syrské strany oficiální vysvětlení incidentu ani omluvu za něj. „Bilaterálně nám nebylo sděleno nic. Zaznamenali jsme pouze prohlášení pro tisk, to je vše,“ citovala agentura vládní zdroj. Ataly ale řekl, že „syrská strana přiznala vinu a omluvila se. Ujistili, že se takový incident nebude opakovat“.

Syrský ministr informací Umrán Zuhbí dnes v syrské státní televizi řekl, že Damašek středeční palbu vyšetřuje. Oběti útoku označil za mučedníky a vyjádřil Turecku soustrast. Zdůraznil ale také, že u hranice operují ozbrojené milice. „Odpověď na takové omyly měla být rozumná,“ prohlásil a dodal, že je třeba respektovat svrchovanost Sýrie. Oběťmi středeční palby ze Sýrie byly dvě dospělé sestry a tři děti jedné z nich. Pohřbeny byly dnes.