Turecký premiér v NATO: Sestřel ruského letadla byl obranný čin

Padající ruský letoun Su-24 na záběru turecké televize Haberturk

Padající ruský letoun Su-24 na záběru turecké televize Haberturk Zdroj: ctk/ap

Sestřel ruského letadla byl obranný čin, řekl v Bruselu po jednání v centrále NATO turecký premiér Ahmet Davutoglu. Turecká armáda při ochraně turecké hranice konala svou povinnost a ministerský předseda si neumí představit, že by se za incident z minulého týdne nějaký turecký představitel omlouval. Zároveň podle něj Ankara nestojí o eskalaci a je otevřena rozhovorům s "ruskými přáteli" na libovolné úrovni, aby se podobná situace na turecko-syrské hranici už neopakovala.

„Přáli bychom si, aby se to nestalo,“ připustil Davutoglu. Pravidla postupu tureckého letectva při narušení vzdušného prostoru země jsou ale podle něj jasná. Ruská strana o nich byla informována nejméně třikrát po předchozích případech, kdy její letadla narušila turecký vzdušný prostor. „Ochrana našeho vzdušného prostoru, naší hranice není jen právo: je to pro mou vládu povinnost. Žádný turecký premiér, prezident či jiný představitel se nebude omlouvat za splnění povinnosti,“ prohlásil Davutoglu.

Turecká armáda minulé úterý sestřelila ruský bombardér Su-24 na hranici se Sýrií, neboť podle Ankary narušil turecký vzdušný prostor. Moskva naopak obviňuje Turky, že letadlo zničili nad syrským územím.

Davutoglu: Žádný turecký premiér, prezident či jiný představitel se nebude omlouvat za splnění povinnosti

Velvyslanec USA u NATO Douglas Lute dnes novinářům řekl, že americká data potvrzují tureckou verzi události. Stroj byl podle něj ve chvíli útoku v tureckém vzdušném prostoru. „Byl opakovaně varován a není to poprvé, co se ruské letadlo v tureckém vzdušném prostoru pohybovalo,“ prohlásil americký diplomat.

Vysvětlil, že západní koalice bombardující Islámský stát si nyní s Rusy vyměňuje „dopravní informace“ o dění na nebi nad Sýrií. „Věci jako: kde kdo bude operovat, jaké frekvence mají rádia,“ popsal. Na příslušných velitelstvích jsou nyní styční důstojníci, aby bylo riziko případných nehod co nejnižší.

„Ujišťuji vás, že neexistoval letový plán počítající s narušením vzdušného prostoru členské země NATO. A pokud by existoval, doporučovali bychom ho neprovádět,“ odmítl Lute ruská tvrzení, že USA dopředu věděly o trase později sestřeleného stroje.

AHMET DAVUTOGLUAHMET DAVUTOGLU|ctk

Událost zmrazila vztahy obou zemí a Rusko kvůli ní v sobotu uvalilo na Turecko sankce, zahrnující mimo jiné omezení dovozu tureckého zboží či dopravního spojení mezi oběma zeměmi; turistům bylo doporučeno do Turecka nejezdit.

Davutoglu takovou reakci kritizoval a připomněl, že Rusko nyní vůči Turecku používá stejný postup, který odmítalo v případě evropských protiruských sankcí v ukrajinské krizi. „Napětí nebudeme stupňovat. Nebudeme dělat něco, co by ruští občané mohli vnímat negativně,“ podotkl turecký premiér. Ruské turisty podle něj Turecko vítá.

Ankara podle premiéra stojí o dobré vztahy s Ruskem a všemi dalšími zeměmi, které bojují proti Islámskému státu (IS), a chce s nimi spolupracovat. Sestřelený ruský letoun ale nebombardoval pozice IS. „V této části Sýrie není jediná pozice IS,“ prohlásil Davutoglu.

Bombardování a vlny uprchlíků

Rusům prý Turci dávali jednoznačně najevo, že bombardování civilistů na turecké hranici jen vytváří nové vlny uprchlíků. Lekcí z incidentu také podle Davutoglua je, že při nekoordinovaném postupu dvou různých koalic bojujících proti IS v jednom vzdušném prostoru bude složité vyhnout se v budoucnu podobným neštěstím.

„Pokud bojujeme s IS, musíme bojovat jen s ním. Ne proti umírněné opozici, proti civilistům. I včera (v neděli) Rusové bombardovali Idlib a my přijímali zcela popálené lidi. V Idlibu IS není,“ upozornil turecký premiér a připomněl i ruské bombardování humanitárního konvoje mířícího do syrského Halabu.

Turecko je ale podle něj připraveno mít otevřené diplomatické či vojenské kanály s Ruskem a všemi dalšími zeměmi, které s IS bojují.

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg před novináři poznamenal, že poslední vývoj jen potvrzuje trvající alianční znepokojení ze zvýšených ruských vojenských schopností v Sýrii a tedy na hranicích aliance. „Vítám každý kontakt mezi Moskvou a Ankarou. Důležité je uklidnit napětí,“ řekl.