Turecký tygr klopýtl, ekonomika prudce zpomalila

Plakát Mustafy Kemala "Atatürka" v Ankaře

Plakát Mustafy Kemala "Atatürka" v Ankaře Zdroj: profimedia.cz

Turecká ekonomika loni po letech silného růstu prudce zpomalila. Hrubý domácí produkt stoupl jen o 2,2 procenta, zatímco předloni to bylo ještě o 8,8 procenta. V letošním roce počítá turecká vláda se zrychlením hospodářského růstu na zhruba čtyři procenta.

V posledním čtvrtletí loňského roku ekonomika zpomalila jen na 1,4 procenta. To je nejméně od rozjezdu světové ekonomické krize v roce 2009.

Turecká ekonomika loni těžila ze stoupajícího exportu, její růst však zbrzdila slabá domácí poptávka. Analytici podle průzkumu agentury Reuters předpokládali, že Turecko vykáže za loňský rok hospodářský růst 2,6 procenta.

Centrální banka se nyní snaží podpořit ekonomiku snižováním úrokových sazeb. Její možnosti jsou však v tomto směru omezené kvůli vysokému deficitu běžného účtu turecké platební bilance. Loni přitom banka úrokové sazby zvýšila v obavách z přehřátí ekonomiky. Ministr pro ekonomiku Zafer Caglayan to nyní bankéřům vyčítá, hospodářství by se prý bez jejich zásahů dařilo mnohem lépe.

Kvůli zvýšení úrokových sazeb ochladla domácí poptávka, která dosud byla tahounem turecké ekonomiky. Pokus vlády podpořit zahraniční poptávku také nevyšel, nejvýznamnějším obchodním partnerem Turecka je totiž krizí smítaná Evropská unie.