Turismus v Tunisku dostal těžký zásah. EU řeší, jak zemi po útoku pomoci

Tuniské letovisko po vražedném útoku teroristy

Tuniské letovisko po vražedném útoku teroristy Zdroj: ctk/AP

Možnosti podpory Tuniska poté, co si nedávný teroristický útok na turistické středisko vyžádal desítky obětí, dnes proberou ministři zahraničí Evropské unie. Šéfka diplomacie EU Federica Mogheriniová při příchodu na jednání uvedla, že jednat se nebude jen o rozvoji bezpečnosti, boji s terorismem, ale také o rozvoji ekonomiky země, která je na turistickém ruchu výrazně závislá.

„Je potřeba, aby EU pomohla podpořit tamní ekonomiku v těžké době, kdy je jedno z jejích hlavních odvětví vážně zasaženo,“ řekla Mogheriniová. Útok osamělého teroristy na pláži tuniského letoviska Súsa si před necelým měsícem vyžádal skoro čtyři desítky obětí a mnoho zraněných. Řada evropských turistů po tragédii ze země odjela, mnozí si cestu do severoafrické země následně vůbec rozmysleli.

Na jednání s ministry zahraničí EU dnes do Bruselu dorazili také tuniský premiér Habíb Síd a ministr zahraničí Tájib Bakkúš. Mogheriniová připomněla, že přímo v Tunisku byl v minulých dnech jednat unijní protiteroristický koordinátor Gilles de Kerchove.

„Pro nás je zásadní nejen to, co můžeme nabídnout. Ale co by samy tuniské úřady a tamní lidé potřebovali. Právě o tom budeme dnes s premiérem hovořit,“ dodala.

Zaorálek: Praha vyšle bezpečnostní experty

Český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek při příchodu na jednání uvedl, že Praha už nyní nabízí bezpečnostní experty či odborníky na ochranu hranic země. O věci už jednal s některými svými kolegy z EU v neděli večer. „Shodli jsme se právě na tom, že bychom měli zásadně pomoci Tunisu v budování ostrahy hranic a bezpečnosti země,“ řekl český ministr.