Turisté poprvé uvidí celé pchjongjangské metro

Metro v Pchjongjangu (ilustrační foto)

Metro v Pchjongjangu (ilustrační foto) Zdroj: Profimedia.cz

Severokorejský komunistický režim zřejmě na jaře poodhalí Západu jedno ze svých velkých tajemství. Klienti německé cestovní kanceláře Pyongyang Travel budou moci jako první zahraniční turisté projet a vyfotografovat kompletní síť metra v hlavním městě Pchjongjangu.

Kancelář novinku inzeruje na svých stránkách, věří přitom, že na dubnový výlet naláká především nadšence do městské hromadné dopravy. Do karet jí hraje skutečnost, že v severokorejském metru jezdí desítky let staré německé soupravy, majitelé cestovky tak hrají i na nostalgii Němců.

Severokorejské metro je zřejmě nejtajemnější na světě, po dlouhá desetiletí se turisté mohli svézt pouze mezi dvěma stanicemi. Pravidla se mírně uvolnila před dvěma lety, zahraniční návštěvníci podle druhu zájezdu mohou navštívit až šest stanic. To vše ovšem pod bedlivým dohledem místních průvodců, striktně zakázán je například jakýkoliv kontakt s místními. K tomu nedojde ani nyní, turistický vlak projede metro až večer po skončení řádného provozu.

Zástupci kanceláře přitom ještě jednají se Severokorejci o možnosti navštívit depo. Celkově mají dvě trasy v Pchjongjangu 17 zastávek. Restrikce pro turisty přitom dávají prostor fantazii a dohadům o jejich stavu či funkčnosti. Podle ředitele cestovky Christopha Stephana přitom jednání se Severokorejci nebylo nijak složité. „Vždy jim řekneme, co bychom rádi viděli, … a oni nakonec naše požadavky odsouhlasí,“ řekl agentuře NK News Stephan.

Metro v Pchjongjangu patří k nejhlubším na světě. Je vystavěné podle sovětské vzoru, dostupné stanice připomínají Moskvu, jsou vyzdobeny budovatelskými hesly a obrazy. První vlaky na trať vyjely v roce 1973. Součástí zájezdu německé cestovky má být i projížďka najatou tramvají Tatra, kterou leták mylně označuje za produkt někdejší Německé demokratické republiky.

Turismus v KLDR
Výlety do nejuzavřenější země světa pořádají i české cestovky, například Eso travel nebo China Tours. Zájezdy mají přísná pravidla, jejich součástí je většinou návštěva prvomájových oslav, masového cvičení Arirang, klanění se soše „věčného prezidenta“ Kim Ir-sena nebo návštěva demilitarizované zóny. Cena takového zájezdu je přes 60 tisíc korun.