Tusk na čtvrtek svolal mimořádný summit kvůli situaci s uprchlíky

Donal Tusk

Donal Tusk Zdroj: CTK

Mimořádný summit Evropské unie se ve čtvrtek bude zabývat situací, kdy ve Středozemním moři umírají stovky lidí ve snaze dostat se do Evropy. Svolání schůzky oznámil předseda Evropské rady Donald Tusk. O vývoji, který Tusk označil za dramatický, nyní jednají v Lucembursku společně ministři zahraničí a vnitra unijní osmadvacítky.

„Nemůžeme akceptovat, že stovky lidí umírají při snaze dostat se přes moře do EU,“ prohlásil Tusk v krátkém prohlášení zveřejněném na internetu. Rychlou reakci unie vyvolala katastrofa, při níž o víkendu nedaleko libyjských břehů přišlo o život zřejmě až 900 osob, další nehody a oběti jsou přitom hlášeny i dnes. Celkem v prvním čtvrtletí přišlo při snaze přeplout Středozemní moře do Evropy o život už asi 1500 lidí, za celý loňský rok to přitom podle OSN bylo přibližně 3500 osob.

Cílem čtvrtečního summitu bude podle Tuska probrat na nejvyšší úrovni, co mohou a musí členské státy EU společně s evropskými institucemi udělat, aby situaci zmírnily. Problém ve Středomoří se podle něj netýká jen „jižního křídla“ EU, ale všech jejích členských zemí.

Nemůžeme akceptovat, že stovky lidí umírají při snaze dostat se přes moře do EU

„Nečekám žádná rychlá řešení kořenů migrace, protože kdyby existovala, dávno bychom jich využívali,“ připustil předseda jednání šéfů států a vlád osmadvacítky.

Od Evropské komise a diplomatické služby EU ale očekává návrhy, jak neprodleně reagovat. „A od členských zemí čekám, že okamžitě přispějí,“ poznamenal Tusk. Lídři EU by podle něj měli probrat, jak zlepšit společné úsilí při záchraně lidí v tísni, jak lépe pomáhat nejvíce zasaženým zemím unie a jak posílit spolupráci se státy, odkud uprchlíci pocházejí a těmi, které na své cestě přecházejí.

Jak zastavit pašeráky lidí?

Urychleně je podle Tuska třeba také řešit, jak zastavit ty, kteří na pašování lidí „cynicky vydělávají“, když riskují cizí lidské životy. O svolání summitu už o víkendu požádal italský premiér Matteo Renzi. Právě Itálie nyní nese největší tíži uprchlické vlny. Do loňska zachraňovala uprchlíky sama v rámci své operace Mare Nostrum. Tuto operaci nyní nahradila mise Triton evropské agentury pro ostrahu hranic Frontex, která má ale výrazně nižší rozpočet a omezuje se prakticky jen na hlídkování.

Čtvrteční summit v Bruselu podle Tuska rozvine diskusi z dnešního ministerského jednání v Lucemburku. Ještě před ním se uskuteční také Tuskova koordinační schůzka s Evropskou komisí, šéfkou evropské diplomacie Federicou Mogheriniovou a nynějším lotyšským předsednictvím unie.