Tvrdý spor uvnitř MMF: Argentině hrozí sankce

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Mezinárodní měnový fond (MMF) pokáral Argentinu za to, že zveřejňuje nepřesné údaje o inflaci a porušuje tak své členské závazky. Podle agentury Reuters je to vůči Argentině zatím nejostřejší výtka fondu. Argentina se ohradila a vyzvala k mimořádnému zasedání vedení MMF.

Výkonná rada fondu oznámila, že Argentina neudělala dostatečný pokrok ve snaze o přesnější údaje o inflaci. „V důsledku toho fond vyjadřuje pokárání Argentiny v souvislosti s jejím porušením závazků,“ oznámila rada v prohlášení. Uvedla, že zhodnotí další kroky Argentiny v listopadu. Pak by mohla přistoupit k sankcím, které by mohly připravit Argentinu o volební práva ve fondu a o přístup k financování.

Reuters připomíná, že jedinou zemí, která byla nucena odejít z MMF, bylo v roce 1954 komunistické Československo. MMF také potrestal země jako Somálsko a Zimbabwe, ale většinou kvůli tomu, že nebyly s to splácet své půjčky.

Statistiky v Argentině nahradili vládní úředníci

MMF léta vyzýval Argentinu, aby dala do pořádku svůj index spotřebních cen, který podle analytiků ztratil věrohodnost v roce 2007. Tehdy Nestor Kirchner, manžel a předchůdce nynější prezidentky Cristiny Fernándezové, nahradil profesionální statistiky úředníky jmenovanými politiky a zavedl novou metodologii. Vláda zatím nepřijala doporučení na zlepšení metodologie, která vypracovali odborníci MMF a argentinští ekonomové.

Nicméně podle analytiků se vyhrocení napětí mezi MMF a Argentinou dalo očekávat, napsal Reuters. Vzájemné vztahy se postupně zhoršují od dluhové krize v létech 2001 a 2002, kterou mnoho obyvatel Argentiny přičítá právě působení MMF.

MMF měří dvojím metrem, stěžuje si Argentina

Argentinské ministerstvo hospodářství vydalo prohlášení, ve kterém uvádí, že v 90. letech MMF dával Argentinu za příklad při uplatňování politiky fondu. Tato politika pak vedla v roce 2002 k bankrotu a ekonomickému kolapsu, uvedlo argentinské ministerstvo.

Označilo pokárání za „nejen další chybu MMF, ale také za jasný příklad, že se některým členům měří dvojím metrem“. „Je to ten samý fond, který byl tak tolerantní k nepřesným údajům a k neúspěšné politice, které vedly ke globální ekonomické krizi,“ uvádí argentinské prohlášení.

Šéfka MMF Christine Lagardeová v září varovala Argentinu, že když problémy s nepřesnými údaji o inflaci nevyřeší, může dostat „červenou kartu“. Tento týden také MMF jednal o tom, že Argentina posledních pět let nespolupracovala na každoročním hodnocení ekonomiky země.