Twitter umožní uživatelům upravovat příspěvky. Biden kritizoval Trumpa

Sociální síť Twitter konečně umožní uživatelům editovat zveřejněné příspěvky.

Sociální síť Twitter konečně umožní uživatelům editovat zveřejněné příspěvky. Zdroj: e15.cz

Americký prezident Joe Biden ostře kritizoval svého předchůdce v Bílém domě Donalda Trumpa a jeho přívržence z Republikánské strany.
Německé aerolinky Lufhansa zruší kvůli stávce pilotů stovky letů.
Akciové trhy ve Spojených státech uzavřely včerejší seanci smíšeně.
4
Fotogalerie

Dobré ráno! Je 245. den roku, svátek má Adéla, před 81 lety si Americká akademie filmového umění a věd nechala patentovat sošku Oscara, kterou každoročně oceňuje nejlepší výsledky filmové tvorby.  

Přečtěte si nejdůležitější zahraniční zprávy dne.

Biden obvinil Trumpa z extremismu

Prezident Spojených států Joe Biden ve svém projevu ve Filadelfii ostře zkritizoval svého předchůdce Donalda Trumpa a jeho přívržence v Republikánské straně. Podle Bidena představují extremismus, který ohrožuje základy USA. „Dlouho jsme si říkali, že americká demokracie je zaručena. Ale není. Musíme ji bránit. Chránit ji. Postavit se za ní. Každý z nás,“ uvedl šéf Bílého domu. Spojené státy čekají letos v listopadu kongresové volby.    

Lufthansa ruší stovky letů

Německá letecká společnost Lufthansa zruší kvůli stávce svých pilotů sedm pátečních letů mezi Prahou a Frankfurtem nad Mohanem. Celkově dnes nepoletí 800 naplánovaných spojů těchto aerolinek, což se dotkne 130 tisíc cestujících. Odborová organizace pilotů Vereinigung Cockpit vyhlásila stávku kvůli neshodám s vedením společnosti ohledně výše mezd. Odbory požadují jejich zvýšení pro letošní rok o 5,5 procenta.    

Twitter testuje „edit button“

Provozovatel populární sociální sítě Twitter vyslyšel prosby svých uživatelů a konečně pracuje na vytvoření funkce, která umožní upravovat zveřejněné příspěvky. Už v příštích týdnech ji budou moci začít používat majitelé prémiových účtů Twitter Blue. Kdy bude funkce k dispozici všem uživatelům Twitteru, společnost neuvedla. O vytvoření „edit button“ se zasazoval například miliardář Elon Musk, jenž letos usiloval o odkoupení sociální sítě.   

Americké akcie se na směru neshodly

Burzy s cennými papíry ve Spojených státech uzavřely čtvrteční obchodování smíšeně. Index S&P 500 se zvýšil o 0,3 procenta. Dow Jones přidal 0,46 procenta. Technologický benchmark Nasdaq Composite nicméně o 0,26 procenta oslabil. O 3,5 procenta zlevnila ropa. Klesla také hodnota zlata či bitcoinu. 

Stane se dnes

  • Německý kancléř Olaf Scholz bude jednat s premiéry východoněmeckých spolkových zemí těžících uhlí, což jsou Sasko, Sasko-Anhaltsko a Braniborsko.
  • Na švédském ostrově Gotland proběhne jednání ministrů obrany Švédska, Dánska, Norska, Finska, Islandu, Estonska a Lotyšska.
  • Bude odvysílána první epizoda nejdražšího televizního seriálu všech dob, který na motivy knižní trilogie Pán prstenů J. R. R. Tolkiena natáčí společnost Amazon. Rozpočet seriálu se pohybuje kolem 465 milionů dolarů, více než 11,4 miliardy korun. 
  • Spojené státy budou informovat o svém srpnovém vývoji nezaměstnanosti.