Tymošenková zůstává ve vazbě, bojí se o bezpečnost

Julija Tymošenková, Ukrajina

Julija Tymošenková, Ukrajina Zdroj: profimedia.cz

Vůdkyně ukrajinské opozice Julija Tymošenková zůstává ve vazbě. Odvolací soud se minulý týden odmítl zabývat stížností proti jejímu zadržení a pokračoval v projednávání obžaloby, která bývalou premiérku viní z překročení pravomocí. Dopustit se ho měla v roce 2009 uzavřením nevýhodné smlouvy na nákup ruského zemního plynu.

Obviněna je také ze zneužívání státních fondů. Bývalá premiérka označuje proces za mstu prezidenta Viktora Janukovyče, svého dlouholetého politického soka. Hrozící až desetiletý trest jí má údajně zabránit v účasti v nadcházejících parlamentních volbách. Do vazby se Tymošenková dostala kvůli pohrdání soudem, jehož legitimitu odmítá uznat.

Evropská unie i Spojené státy vyzývají Kyjev, aby Tymošenkovou vyšetřoval na svobodě. Podobně se vyjádřil i ruský prezident Dmitrij Medveděv. Jeho ukrajinský protějšek Janukovyč oznámil, že se do případu vkládat nehodlá. Do boje proti Janukovyčovi se někdejší premiérka rozhodla zapojit i přes sociální sítě.

Její osobní facebookové stránky se zhruba čtyřmi tisícovkami příznivců mají „sjednotit všechny ukrajinské vlastence k boji za odstranění Janukovyčova zločinného režimu a za návrat země k demokracii“. Během soudního přelíčení posílala komentáře i svému publiku na síti Twitter. Stovky příznivců Tymošenkové denně protestují i v ukrajinské metropoli a stanují v okolí justičního paláce.

V rozhovoru pro EUobserver expremiérka vyjádřila obavu, že ji věznitelé připraví o život. Připomněla v této souvislosti kauzu bývalého ukrajinského ministra vnitra Kravčenka, jehož v roce 2005 našli mrtvého na jeho chatě s průstřelem hlavy. Politik zemřel krátce před policejním výslechem, který se měl týkat vraždy ukrajinského novináře.