Uber čelí dalšímu skandálu. Jeho řidiči údajně sexuálně obtěžovali ženy v USA

Řidiči alternativní taxislužby Uber čelí v USA obvinění ze sexuálního obtěžování 550 žen.

Řidiči alternativní taxislužby Uber čelí v USA obvinění ze sexuálního obtěžování 550 žen. Zdroj: e15.cz

Krize na Srí Lance vrcholí, tamní premiér vyzval armádu, aby potlačila protesty.
Krize na Srí Lance vrcholí, tamní premiér vyzval armádu, aby potlačila protesty.
Krize na Srí Lance vrcholí, tamní premiér vyzval armádu, aby potlačila protesty.
Nadhim Zahawi se novým britským premiérem nestane. Nepostoupil do dalšího kola hlasování.
Netflix bude na spuštění nové služby spolupracovat s Microsoftem.
6
Fotogalerie

Dobré ráno! Je 195. den roku, svátek má Karolína, před dvaceti lety přežil francouzský prezident Jacques Chirac pokus o atentát.       

Přečtěte si nejdůležitější zahraniční zprávy dne.

Průmysl v Evropské unii se opět rozjíždí

Průmyslová výroba v zemích Evropské unie v květnu vzrostla a v eurozóně dokonce překonala očekávání. Vyplývá to z dat, která ve středu zveřejnil evropský statistický úřad Eurostat. V Evropské unii se po dubnovém nárůstu o 0,3 procenta výroba zvýšila o dalších 0,6 procenta. V České republice se zvedla o 2,4 procenta, což byl třetí nejvyšší nárůst v rámci sedmadvacítky. 

Srílanská armáda dostala pokyn potlačit protesty

Srílanský premiér Ranil Vikremesingha ve středu vyzval armádu, aby učinila „vše, co je nezbytné k obnovení pořádku v zemi“. Zároveň v televizním projevu požádal protestující, aby opustili jeho kancelář a spolupracovali s úřady. Srí Lanka se potýká s nejhorší ekonomickou krizí za celé dekády, což v zemi vyvolalo bouřlivé protivládní protesty, které včera vyvrcholily obsazením premiérova sídla. Na ostrově nadále platí výjimečný stav. Prezident Radžapaksa uprchl do zahraničí a předal své pravomoci Vikremesinghovi.    

Z boje o post britského premiéra vypadli dva kandidáti

Ze souboje o úřad nového šéfa britské Konzervativní strany, a tím pádem i příštího premiéra Spojeného království ve středu vypadli ministr financí Nadhim Zahawi a bývalý ministr zdravotnictví a zahraničí Jeremy Hunt. Klání se tak zúžilo na šest jmen. Favoritem zůstává bývalý šéf státní pokladny Rishi Sunak a také ministryně obchodu Penny Mordauntová. Šanci má i ministryně zahraničí Liz Trussová.  

Netflix zavádí reklamy, spojí síly s Microsoftem

Americký poskytovatel filmů a seriálů online Netflix bude spolupracovat s Microsoftem na spuštění nové služby. Ta nabídne zákazníkům levnější předplatné, budou však muset sledovat reklamy. Šéf Netflixu Reed Hastings byl dlouho proti zavádění jakéhokoli komerčního obsahu na této platformě, v posledních měsících však změnil názor. Společnost příští týden oznámí své hospodářské výsledky za druhé čtvrtletí a očekává, že počet jejích předplatitelů za dané období klesl o dva miliony.  

Uber musí před soud za sexuální obtěžování

Na americkou alternativní taxislužbu Uber se valí další skandál. Celkem 550 žen ve Spojených státech podalo na firmu žalobu kvůli údajnému sexuálnímu obtěžování, kterého se na nich měli dopustit řidiči Uberu. Případem se nyní bude zabývat soud v San Francisku. Aféra přichází jen několik dní poté, co vyšlo najevo, že si společnost předcházela vrcholné evropské politiky, aby jednali v její prospěch.     

Stane se dnes

  • Evropská komise zveřejní letní prognózu hospodářského vývoje v zemích Evropské unie.
  • Francie oslaví svůj státní svátek tradiční vojenskou přehlídkou za účasti prezidenta Emmanuela Macrona. Oslav se zúčastní také náčelník generálního štábu české armády Karel Řehka.
  • Italský Senát bude hlasovat o balíčku podpory pro tamní domácnosti a firmy, se kterým vláda spojila hlasování o důvěře. Vládu nepodpoří jedna z velkých koaličních stran, Hnutí pěti hvězd, což ohrožuje další existenci vládní koalice.
  • Parlament Severní Makedonie bude hlasovat o návrhu, který má překlenout spor země s Bulharskem. Bulharsko dlouhodobě blokuje start přístupových rozhovorů Severní Makedonie s Evropskou unií.
  • Své hospodářské výsledky za druhý kvartál zveřejní americké banky JP Morgan Chase a Morgan Stanley.