Účet za anexi Krymu? Až 200 miliard dolarů, tvrdí ruský exministr

Příznivec Ruska před velitelstvím ukrajinského námořnictva v Sevastopolu

Příznivec Ruska před velitelstvím ukrajinského námořnictva v Sevastopolu Zdroj: CTK/AP

Anexe Krymu bude Rusko během tří až čtyř let stát asi 150 až 200 miliard dolarů (asi 3,8 až 5,1 bilionu korun). Tento odhad přímých i nepřímých ztrát přednesl dnes bývalý ruský ministr financí Alexej Kudrin.

„Financování Krymu nás bude každý rok stát šest až sedm miliard dolarů a všechny nepřímé a jiné ztráty, včetně odlivu kapitálu, mohou během tří čtyř let představovat od 150 do 200 miliard dolarů dohromady,“ řekl Kudrin během debaty vysílané v přímém televizním přenosu k 15 letům působení Vladimira Putina v čele Ruska.

Kudrin připustil, že díky loňskému připojení poloostrova k Rusku dosáhla popularita ruského prezidenta Vladimira Putina takových výšin, že ve volbách v roce 2018 může šéf státu počítat s bezproblémovým znovuzvolením na dalších šest let. Raději by se však přimlouval za to, aby Kreml využil Putinovy popularity k provedení potřebných hospodářských reforem.

Rusové oceňují třeba další možnosti rekreace

Většina Rusů, 69 procent, se podle průzkumu státní agentury VCIOM domnívá, že Rusko na připojení Krymu vydělalo, ať jde o přístup k moři, základny Černomořské flotily, dodatečné možnosti rekreace, tak i o nastolení údajné historické spravedlnosti, protože Krym dříve Rusku patřil.

Podle 85 procent dotázaných se poloostrov vrátil do Ruska navždy. Podle 89 procent Rusů rozhodně nemá smysl vracet Krym Ukrajině jen kvůli zrušení západních sankcí.