Uděláme vše pro zničení IS, slíbil Hollande při tryzně za oběti teroru

Francouzský prezident François Hollande při tryzně za oběti pařížských útoků

Francouzský prezident François Hollande při tryzně za oběti pařížských útoků Zdroj: ctk/ap

Francie udělá vše pro zničení „armády fanatiků“ zodpovědných za pařížské atentáty. Na pietním aktu k uctění 130 obětí teroristických útoků z 13. listopadu v pařížské Invalidovně to dnes uvedl prezident François Hollande. Kromě prezidenta se tryzny zúčastnilo zhruba 2600 smutečních hostů, včetně přeživších a pozůstalých obětí.

„Slibuji, že Francie udělá vše pro to, aby zničila armádu fanatiků, která je zodpovědná za tyto zločiny,“ uvedl Hollande na adresu radikálů z organizace Islámský stát, která se k teroru přihlásila. Zopakoval také, že útoky v Paříži považuje za vyhlášení války. Francie se ale kvůli ohrožení terorismem nebude měnit a zůstane taková, jakou ji milovali ti, kteří při atentátech zahynuli, dodal prezident. Francouzi podle něj nepodlehnou „ani strachu, ani nenávisti“.

Na počátku tryzny před proslovem hlavy státu zazněla Marseillaisa, státní hymna, která se pro mnohé Francouze v posledních dnech stala symbolem odporu proti terorismu, ale i šanson belgického zpěváka Jacquesa Brela. Následně byla přečtena jména a věk všech 130 obětí.

Pozůstalí kritizují vládu

Kromě Hollandea, členů vlády a parlamentu se tryzny účastnili také bývalý prezident Nicolas Sarkozy, pařížská starostka Anne Hidalgová, ale i předsedkyně krajně pravicové Národní fronty Marine Le Penová.

Někteří pozůstalí se však tryzny odmítli zúčastnit s tím, že vláda nepřijala po lednových teroristických útocích dostatečná opatření, aby dalším atentátům zabránila.

Trikolory došly

Hollande už dříve Francouze vyzval, aby si u příležitosti dnešního pietního aktu vyzdobili svá obydlí státními vlajkami. Zájem o trikolóry byl tak velký, že ho výrobci a prodejci nebyli schopni uspokojit. Mnoho lidí si tak francouzské vlajky tiskli alespoň na papír. Na sociální síti Twitter se pod hashtagy #FiersdelaFrance či #hommagenational objevily i nápaditější způsoby, jak se vyrovnat s nedostatkem trikolór, například pomocí modré, bílé a červené košile.

Teroristické útoky z 13. listopadu si vyžádaly kromě 130 obětí na životech také více než 350 zraněných. Teroristé zaútočili v okolí stadionu Stade de France na předměstí Saint-Denis, kde přátelské fotbalové utkání s Německem sledoval také prezident Hollande, na restaurace, kavárny a na koncertní síň Bataclan, v níž zahynulo 89 lidí.