Ukrajina chce od MMF více peněz než dohodnutých 17 miliard dolarů

Sídlo Mezinárodního měnového fondu ve Washingtonu

Sídlo Mezinárodního měnového fondu ve Washingtonu Zdroj: International Monetary Fund via Wikimedia

Kyjev kvůli zhoršujícím se ekonomickým vyhlídkám potřebuje, aby Mezinárodní měnový fond (MMF) rozšířil svůj záchranný program pro Ukrajinu. Uvedl to dnes nový ukrajinský ministr hospodářství Ajvaras Abromavičius. Neupřesnil však, o jakou částku bude dohodnutou pomoc v objemu 17 miliard dolarů (zhruba 380 miliard korun) zapotřebí zvýšit.

„Chceme program rozšířit kvůli obtížné situaci. Pracuje se na výpočtech,“ řekl podle agentury Reuters ministr. Dodal, že zatím ještě nelze říci, kolik dodatečné hotovosti bude Ukrajina potřebovat.

S ukrajinskou vládou nyní v Kyjevě o záchranném programu jedná delegace MMF. Ukrajina již v rámci dohodnutého programu od MMF obdržela 4,6 miliardy dolarů a ráda by co nejrychleji získala další část pomoci v hodnotě 2,7 miliardy dolarů. MMF schválil dvouletý záchranný program pro Ukrajinu koncem dubna.

Odvrácení hrozícího kolapsu

Program má odvrátit hrozící kolaps ukrajinské ekonomiky. Ta se nyní potýká s negativními dopady povstání proruských separatistů na východě země a březnové anexe ukrajinského poloostrova Krym Ruskem. Začátkem září měnový fond upozornil, že Ukrajina by mohla potřebovat dodatečnou pomoc v objemu až 19 miliard dolarů, pokud bude konflikt na východě země pokračovat i v příštím roce.

List Financial Times tento týden uvedl, že podle zjištění MMF se v programu hospodářské pomoci pro Ukrajinu nedostává asi 15 miliard dolarů. MMF prý upozornil západní země, že musí tyto peníze v řádu týdnů zajistit, aby odvrátily finanční kolaps Ukrajiny. Ta podle listu od dubnového spuštění záchranného programu získala od MMF a dalších mezinárodních věřitelů celkem 8,2 miliardy dolarů.