Ukrajina je opět ve varu, při bojích u Marjinky padlo 80 povstalců

Ukrajinský voják při bojích v obci Marjinka

Ukrajinský voják při bojích v obci Marjinka Zdroj: ctk/AP

Během středečních bojů u východoukrajinské obce Marjinka zahynulo kolem 80 povstalců a víc než sto jich utrpělo zranění. V Kyjevě to oznámil mluvčí ukrajinské armády Andrij Lysenko. O ztrátách na straně ukrajinských ozbrojených sil se nezmínil. Podle zpráv kyjevských médií bylo do nemocnic v Dněpropetrovsku od Marjinky převezeno 31 ukrajinských vojáků s různými druhy zranění.

Boje u Marjinky, která leží asi 30 kilometrů západně od Doněcku, dnes ukrajinský tisk označuje za nejvážnější porušení příměří za poslední půlrok a nejkrvavější incident od února, kdy byla v běloruském Minsku podepsána dohoda o klidu zbraní.

Povstalecká média konflikt u Marjinky bagatelizují a o vlastních ztrátách se nezmiňují. Moskva z odpovědnosti za zhoršení situace obviňuje Kyjev.

Klid na donbaské frontě není ani dnes. Agentura Unian oznámila, že za posledních 24 hodin tam zahynulo v přestřelkách pět ukrajinských vojáků a téměř 40 jich bylo zraněno. Kde k ukrajinským ztrátám došlo, zpráva neuvádí.

Podle povstalecké agentury DAN ve stejné době v Donbasu zahynulo přes 20 lidí, údajně v důsledku ostřelování Doněcku a měst Horlivka, Šyrokyne a Spartak ukrajinskou armádou. Kyjev prý v bojích znovu použil děla o ráži 122 a 152 milimetrů, jejichž nasazení minské dohody zakazují.