Porošenko: Musíme se připravit na ruskou invazi. V zemi už jsou tisíce vojáků

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Na Ukrajině působí přes devět tisíc ruských vojáků a Ukrajina čelí velké hrozbě nové vojenské operace proruských separatistů. Prohlásil to ukrajinský prezident Petro Porošenko, když podával zprávu o vnitřní a zahraniční situaci Ukrajiny rok po svém zvolení do úřadu. Prezident USA Barack Obama hodlá na víkendovém summitu skupiny G7 vyzvat Evropskou unii k zachování protiruských sankcí.

Ukrajinská armáda podle Porošenka musí být připravena ubránit zemi proti rozsáhlé invazi podél celé ukrajinské hranice s Ruskem.

Porošenko hovořil k poslancům v době nových těžkých bojů na východě Ukrajiny. Od středy v nich přišlo o život 24 lidí, z nichž pět byli ukrajinští vojáci. Kyjev boje, jejichž dějištěm byla obec Marjinka, označuje za další velkou ofenzivu. Z porušení příměří dohodnutého v únoru v Minsku Kyjev obvinil proruské separatisty, Moskva zase viní z porušování klidu zbraní Ukrajinu.

Situace na Ukrajině bude i tématem nadcházejícího summitu skupiny sedmi velkých světových ekonomik (G7) v Německu. Obama tam chce podle amerických zdrojů vyzvat vedoucí představitele EU k zachování sankcí uvalených na Rusko. Dva dny před summitem se v pátek v Německu sejdou přední představitelé americké armády a diplomaté, aby řešili další postup vůči Rusku. Očekává se, že i vzhledem k Obamově výzvě zůstanou stávající postihy zachovány, k žádným novým se ale neschyluje.

Porošenko přiznal, že útok separatistů byl odražen díky těžkým zbraním, které ukrajinská strana stáhla z dohodnuté linie příměří. „Povolali jsme dělostřelectvo a útok odrazili,“ řekl ke středečním bojům. Ujistil také, že potom byla těžká technika opět stažena.

Přesně ve chvíli, kdy začal Porošenko hovořit v parlamentu, obrátil se v Moskvě na novináře mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Obvinil Kyjev, že nové boje na východě Ukrajiny vyprovokoval záměrně právě nyní, aby vyvolal nový tlak na Evropskou unii, která bude rozhodovat o prodloužení sankcí proti Rusku. „Ukrajinská strana zhoršila před blížícími se významnými mezinárodními událostmi napětí mnohokrát i v minulosti,“ řekl Peskov.

Pomalé reformy

Porošenko se ve svém projevu věnoval také reformám, které mají decentralizovat státní správu, zajistit finanční pomoc Evropy a zklidnit Donbas. Předem dal najevo, že tempo reforem není dostatečné. Prohlásil, že není spokojen s prací vlády a že podporuje rozbití monopolů v klíčových státních aktivitách, přičemž doporučil začít v oblasti energetiky.

Decentralizace podle něj nemá nic společného s federalizací. „Ukrajina byla, je a zůstane jednotným státem,“ řekl. Decentralizace se podle něj nebude týkat národní obrany, bezpečnosti, zahraniční politiky, boje proti korupci ani územní celistvosti. Federalizaci Ukrajiny prosazuje Rusko, Porošenko ale hovoří jenom o decentralizaci moci ve prospěch regionů.

K tématu členství v NATO řekl, že průzkumy ukazují, že pro vstup Ukrajiny do aliance je většina občanů, ale že NATO váhá otevřít Ukrajině dveře. „Budeme rozhodně hájit své zájmy. Naším cílem je splnit kritéria pro přijetí,“ řekl.