Ukrajina legalizovala kryptoměny. Amazon dokončil převzetí filmového studia MGM

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (na snímku) podepsal zákon, který na Ukrajině legalizuje kryptoměny.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (na snímku) podepsal zákon, který na Ukrajině legalizuje kryptoměny. Zdroj: e15.cz

Ukrajinská vláda již obdržela od zahraničních dárců asi 100 milionů dolarů v kryptoměnách.
Francouzský prezident Emmanuel Macron představil svou kampaň za znovuzvolení v dubnových volbách.
Hollywoodské studio Metro-Goldwyn-Mayer (MGM) definitivně patří Amazonu. Americká společnost dokončila jeho převzetí za 8,5 miliardy dolarů.
4
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Kyjev umožní obchodování s kryptoměnami

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal zákon, který v zemi, napadené ruskými vojsky, oficiálně umožňuje obchodování s kryptoměnami. Ukrajinské i zahraniční burzy s virtuálními měnami nyní mohou na Ukrajině legálně působit. Zákon počítá také s vytvořením regulačního orgánu, jehož úkolem bude na kryptoměnový trh dohlížet. Tento krok může podle serveru Euronews usnadnit dodávky zbraní a celkové financování ukrajinské armády ze zahraničí. Tamní vláda již obdržela od cizích sympatizantů příspěvky v digitálních měnách za sto milionů dolarů, tedy přes 2,2 miliardy korun. Rusko-ukrajinský konflikt je tak zřejmě první válkou v historii, v níž byly masově použity platby kryptoměnami.    

Macron slibuje 50 miliard eur na vojenské výdaje

Francouzský prezident Emmanuel Macron (Republika v pohybu) včera detailně představil svůj volební program. Chce nezávislou a sebevědomou Francii, která bude součástí silné Evropy. Potvrdil také závazek dát v roce 2025 na vojenské výdaje padesát miliard eur, zhruba 1,2 bilionu korun. Rád by v případě svého znovuzvolení rovněž dosáhl potravinové soběstačnosti země. Francouzské prezidentské volby se konají od 10. do 24. dubna. Macron je na základě dosavadních průzkumů jednoznačným favoritem. Kromě něj se o Elysejský palác uchází třeba i předsedkyně Národní fronty Marine Le Penová, kandidát krajní levice Jean-Luc Mélenchon nebo populista Éric Zemmour. 

Z trhů a burz 

Akciím se převážně dařilo, rostl především těžařský sektor

Akciové indexy ve Spojených státech ve čtvrtek posílily. Investory povzbudila zpráva, že Rusko alespoň prozatím odvrátilo svou platební neschopnost. Benchmark Nasdaq Composite se zvýšil o 1,33 procenta. Dow Jones a S&P 500 shodně vyrostly o 1,23 procenta. Převážně zdražovaly také cenné papíry evropských firem, zejména producentů ropy a zemního plynu. Celoevropský ukazatel STOXX Europe 600 zpevnil o 0,45 procenta. Francouzský CAC 40 si připsal 0,36 procenta a britský FTSE 100 uzavřel v zisku 1,28 procenta. Pouze německý DAX se o 0,36 procenta snížil.    

James Bond je definitivně zaměstnancem Amazonu

Americký internetový prodejce Amazon dokončil převzetí filmového studia MGM, na jehož odkoupení se domluvil již loni v květnu. Společnost za něj zaplatila 8,5 miliardy dolarů, téměř 190 miliard korun. Amazon tak významně navyšuje svou pozici v zábavním průmyslu a získává práva na více než 4000 filmů a 17 tisíc televizních pořadů, kterými může pořádně vyšperkovat obsah své streamovací služby Amazon Prime Video. MGM patří k nejstarším a nejslavnějším hollywoodských studiím. Spadají pod něj oblíbené filmové franšízy, jako je například James Bond nebo Rocky.   

Tweet dne

Britská centrální banka podle očekávání zvýšila základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na 0,75 procenta. Její příští kroky jsou však spíše nejisté. 

Stane se dnes

  • Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) se sejde se svým slovenským protějškem Jaroslavem Naděm (OLaNO). Budou jednat o aktuální situaci na Ukrajině a spolupráci Česka a Slovenska v oblasti vojenského výcviku a obranného průmyslu.
  • O ruské invazi na Ukrajinu dnes bude telefonicky hovořit také americký prezident Joe Biden s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem.  
  • Ruská centrální banka oznámí výsledek svého zasedání k měnové politice.