Ukrajina nasadí proti separatistům armádu, nechce připustit krymský scénář

Proruský ozbrojenec ve východoukrajinském Slavjansku

Proruský ozbrojenec ve východoukrajinském Slavjansku Zdroj: ctk/AP

Prozatímní prezident Ukrajiny Oleksandr Turčynov ohlásil spuštění rozsáhlé protiteroristické operace na východě země za účasti armády na obranu před ruskou agresí. Podle šéfa ukrajinské tajné služby SBU by operace mohla začít v noci z neděle na pondělí. Turčynov v prohlášení před parlamentem zdůraznil, že kyjevské úřady nepřipustí opakování krymského scénáře.

„Rada národní bezpečnosti a obrany se rozhodla zahájit plnohodnotnou protiteroristickou operaci, které se zúčastní ukrajinské ozbrojené síly,“ prohlásil Turčynov. Kyjev podle něj použije armádu, aby ruským silám zabránil v proniknutí na ukrajinské území, jak se to stalo na Krymu.

Situaci na východě Ukrajiny považuje prozatímní hlava státu za válečný stav. Válku prý vede Rusko proti Ukrajině a snaží se vnést do oblasti zmatek. Turčynov uvedl, že se Rusko snaží zopakovat krymský scénář. Na podobnost s událostmi, které předcházely anexi Krymu, upozornil i generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen.

Šéf ukrajinské tajné služby SBU Valentyn Nalyvajčenko poté v ukrajinské televizi prohlásil, že „speciální operace na jihovýchodě Ukrajiny může začít už nadcházející noc, nebo v pondělí ráno“. Nalyvajčenko se vyhnul odpovědi, jak dlouho by operace mohla trvat.

Kyjev dal podle agentury Reuters separatistům čas do 9:00 místního času (8:00 SELČ), aby odevzdali zbraně a opustili budovy, které okupují na východě země.

Nejméně dva mrtví

Ukrajinské speciální síly se v neděli střetly s proruskými milicemi ve východoruském městě Slavjansk, kde podobně jako v jiných východoukrajinských městech ozbrojenci obsadili některé úřední budovy. Šlo o první potvrzenou přestřelku hlášenou během krize posledních dnů z východní Ukrajiny. Hlášeni jsou nejméně dva mrtví a několik zraněných.

Turčynov potvrdil, že u Slavjansku byl zabit jeden důstojník bezpečnostní služby SBU a další dva byli zraněni. Ozbrojenci v sobotu ve městě obsadili policejní stanici a úřadovnu SBU.

„Byla prolita krev ukrajinských hrdinů ve válce, kterou Rusko vede proti Ukrajině,“ prohlásil dále Turčynov v projevu přenášeném televizí. „Agresor nepřestal a pokračuje v zasévání chaosu na východě země,“ dodal Turčynov.

Ruská agentura RIA Novosti s odvoláním na jednoho z proruských aktivistů uvedla, že ve Slavjansku také zahynul jeden z proruských separatistů a další dva utrpěli zranění.

Zastřelený ozbrojenec ve východoukrajinském SlavjanskuZastřelený ozbrojenec ve východoukrajinském Slavjansku | ctk/APOzbrojenec zabitý během přestřelky u Slavjansku, foto z videa (zdroj: ČTK/AP).

Ze samého Slavjanska přicházejí protichůdné zprávy. Podle agentury Interfax je prý už větší část města osvobozena od ozbrojenců. Naopak podle ruských médií se přestřelky omezily jen na dvě kontrolní stanoviště u výpadovek, ale v centru města, chráněném barikádami, panuje prý relativní klid. Starostka však utekla z města.

Kyjev ztrácí podle webu BBC v ruskojazyčné verzi kontrolu i nad dalšími místy na východní Ukrajině. Separatisté podle místních médi dnes obsadili radnici v půlmilionovém přístavním městě Mariupol u Azovského moře. Ve městě Jenakijeve s asi 90 tisíci obyvateli, rovněž v Doněcké oblasti, ozbrojenci ještě v noci ovládli sídla prokuratury a policie a také radnici.

Radikálové stříleli z kalašnikovů

V sobotu se skupina ozbrojenců v maskovacích uniformách ve stotisícovém Slavjansku zmocnila policejní strážnice a pak i pobočky SBU a radnice. Na strážnici prý ukořistili stovky zbraní a nad radnicí vztyčili ruskou vlajku. Zřídili také své hlídky na silnicích vedoucích do města.

Útok proruských ozbrojenců na policejní v Kramatorsku na východě ukrajinyÚtok proruských ozbrojenců na policejní v Kramatorsku na východě ukrajiny | ctk/APProruští ozbrojenci v sobotu obsadili i policejní stanici v Kramatorsku v Doněcké oblasti (ČTK/AP).

Proruští radikálové v sobotu útočili i v dalších městech na východě země. V Doněcku vnikli do budovy sídla policie a také se pokusili dostat i do tamního chemického závodu, v němž jsou skladovány výbušniny. Jejich pokus ukrajinské síly zmařily.

Krymský scénář

Generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen pokládá za závažné, že se na východě Ukrajiny opět objevili muži v uniformách bez označení a se specializovanými ruskými zbraněmi. Rasmussen připomněl, že přesně stejně byli vybaveni ruští vojáci při předchozím nelegálním zabrání Krymu.

„Vyzývám Rusko, aby uklidnilo krizi a stáhlo velké množství svých vojáků, včetně speciálních jednotek, z oblasti okolo ukrajinských hranic,“ uvedl generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen.

Role Ruska

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v sobotním telefonátu se svým americkým protějškem varoval, že pokud Ukrajina na východě země použije sílu, naruší to úsilí o diplomatické řešení konfliktu a ohrozí plánované mírové rozhovory.

John Kerry naopak vyjádřil znepokojení ohledně role Ruska v podněcování problémů na východě Ukrajiny a pohrozil Rusku dalšími následky, jestliže neučiní kroky ke zmírnění napětí na východní Ukrajině a nestáhne vojáky od hranic.