Ukrajina nemá proud kvůli havárii v jaderné elektrárně

Jaderná elektrárna Záporoží, největší v Evropě

Jaderná elektrárna Záporoží, největší v Evropě Zdroj: Ralf1969, Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Kyjev oznámil, že se v jaderné elektrárně v Záporoží na východě země stala nehoda. Podle ministerstva energetiky však havárie není vážná a netýká se výroby elektřiny. „Nijak to nesouvisí s reaktorem, nedochází k žádnému úniku radiace,“ řekl ministr Volodymyr Demčyšyn. Odstávka třetího bloku však způsobuje problémy s dodávkami proudu.

K nehodě došlo už v pátek 28. listopadu. Francouzský ústav pro jadernou bezpečnost (IRSN) včera uvedl, že na ambasádě země v Kyjevě nezaznamenal zvýšenou radioaktivitu. Ukrajina se ale v posledních dnech potýká s deficitem elektřiny, částečně za něj může i nedostatek uhlí. Lidé tak v ranních a večerních hodinách musí počítat s odstávkami proudu. Podle státní společnosti Energoatom by závada v Záporoží měla být opravena a dodávky obnoveny zítra.

Elektrárna má šest bloků o celkovém výkonu šest tisíc megawattů, velikostí vyniká i v evropském měřítku. Třetí blok byl zprovozněn v roce 1986, tedy v období černobylské katastrofy. V zařízení se vyrábí asi padesát procent ukrajinské elektřiny jaderného původu, zajišťuje více než pětinu celkové produkce proudu.