Britští poslanci žádají rychlý konec Johnsona. Sunak je podezřelý ze zrady svého šéfa

Johnsona by mohl v čele vlády vystřídat například bývalý ministr financí Rishi Sunak. Ten už v pátek zveřejnil na sítích video, ve kterém projevil zájem stát se novým premiérem.

Johnsona by mohl v čele vlády vystřídat například bývalý ministr financí Rishi Sunak. Ten už v pátek zveřejnil na sítích video, ve kterém projevil zájem stát se novým premiérem. Zdroj: Reuters

Dosluhující britský premiér Boris Johnson (vlevo) velmi aktivně podporoval Ukrajinu ve válce s Ruskem. S ukrajinským prezidentem Zelenským (vpravo) si vypěstoval blízký vztah.
Johnson byl mezi prvními, kdo podpořil dodávky zbraní Ukrajině a v dubnu osobně navštívil Kyjev jako první lídr ze států G7.
Výměna britského premiéra přichází ve chvíli, kdy se Spojené království potýká s řadou ekonomických problémů.
Zlepšení vztahů mezi Británii a Evropskou unií diplomaté po Johnsonově rezignaci spíše nečekají.
5
Fotogalerie

Plán britského premiéra Borise Johnsona na spořádaný odchod z čela Spojeného království dostal jen pár hodin po avizované rezignaci první trhliny. Členové Johnsonovy Konzervativní strany totiž nehodlají čekat do října a chtějí mít o nástupci ministerského předsedy jasno už na konci léta. Premiérova pádu litují především Ukrajinci. Zlepšení vztahů s Bruselem je nejisté. 

Kandidaturu na post nového šéfa „toryů“ a tím pádem i premiéra Spojeného království již ohlásilo devět konzervativních politiků včetně Johnsonových bývalých ministrů Rishi Sunaka a Sajida Javida. Sunak dokonce už v pátek zveřejnil na Twitteru tříminutové video, ve kterém představuje svou vizi, jak by řídil Británii, pokud bude vybrán za nového lídra. To okamžitě vyvolalo spekulace, zda exministr financí nechystal pád svého šéfa Johnsona už několik měsíců.     

Strana každopádně oznámila, že plánuje zúžit seznam kandidátů na pouhá dvě jména do 21. července, kdy zákonodárcům začíná letní pauza. Nový šéf vládnoucí strany, který se zároveň automatický stává premiérem, by pak měl být zvolen nejpozději v září. To je v rozporu s plány Johnsona, který chtěl zůstat v premiérském křesle ještě minimálně tři měsíce. 

Postřelená kachna

Spěch konzervativců je ale podle expertů namístě. „Johnson bude nyní po své avizované rezignaci v pozici takzvané lame duck neboli postřelené kachny, nepodaří se mu prosadit žádná zásadní rozhodnutí,“ vysvětluje analytik Asociace pro mezinárodní otázky Kryštof Kruliš. „Jeho nástupce bude mít navíc slabší mandát, protože nevzejde z řádných voleb. Konzervativci proto musejí počítat i s tím, že budou vyhlášeny předčasné volby, ačkoli této variantě příliš nevěřím,“ dodává Kruliš.

K co nejdřívějšímu konci současného premiéra vyzývá také opozice. „Nejsem si jistá, zda se někdo dokáže podívat na Borise Johnsona a uvěřit tomu, že je schopen se skutečně chovat jako dočasný předseda vlády. Pokud zůstane ve funkci, nepochybně způsobí ještě více chaosu než dosud,“ uvedla skotská premiérka Nicola Sturgeonová ze Skotské národní strany. Podle ní Johnson ztratil důvěru poslanců i britského lidu a měl by odstoupit bez dalších průtahů.

Jak připomíná americká televizní stanice CNN, Johnson odchází z čela páté největší ekonomiky světa ve chvíli, kdy Británie bojuje s řadou závažných politických a hospodářských problémů. Míra inflace ve Spojeném království v květnu dosáhla 9,1 procenta. Je tedy na nejvyšších hodnotách za čtyřicet let a spotřebitelské ceny rostou v zemi rychleji než v ostatních státech skupiny G7. Navzdory opakovanému zvyšování základní úrokové sazby by inflace mohla ve druhé polovině roku dokonce překročit hranici jedenácti procent.

Britské domácnosti trápí hlavně vysoké ceny potravin, energií a pohonných hmot. Johnsonova vláda slíbila, že seškrtá daně a každé rodině jednorázově přispěje na energie 400 liber (přibližně 11 680 korun). Tyto plány jsou však nyní ohroženy. I proto zřejmě hodlá Konzervativní strana vyřešit vládní krizi v co nejkratším možném termínu.

Nářek Ukrajiny, posměšky z Ruska

Pokud jde o dopady Johnsonovy rezignace na zahraniční politiku, nejvíce jeho odchodu lituje Ukrajina, která nadále čelí ruské invazi. Zbrojní podpora Londýna Kyjevu přitom patří mezi ty vůbec největší. „Přijali jsme tuto zprávu se smutkem. Nepochybujeme o tom, že podpora Velké Británie nám zůstane zachována, ale vaše osobní vůdcovství a charizma ji činily výjimečnou,“ vzkázal britskému premiérovi ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. 

Mezinárodní média připomínají, že Johnson byl prvním z politických lídrů ze skupiny G7, kdo v dubnu osobně navštívil Kyjev a nejhlasitěji podporoval dodávky zbraní ukrajinské armádě. Ukrajinský prezident Johnsona opakovaně nazýval „svým přítelem“. Ukrajinci nyní doufají, že jim nový šéf britské vlády zachová stejnou přízeň jako končící premiér. 

Naopak Kreml přivítal konec Johnsona s nadšením a posměšky. „Nemá nás rád a my jeho taky ne,“ reagoval Putinův mluvčí Dmitrij Peskov. Ruští politici, kteří Johnsona často označují jako „nejaktivnějšího antiruského lídra“, okamžitě zneužili jeho rezignace ke své válečné propagandě. „Nejlepší přátelé Ukrajiny odcházejí. Čekáme na zprávy z Německa, Polska a z pobaltských zemí,“ rýpl si bývalý ruský prezident Dmitrij Medveděv na sociální síti Telegram. 

Konflikt s EU tím nekončí

Zatím je nejasné, jak se bude dále vyvíjet spor mezi Británií a Evropskou unií, který Johnson v uplynulých měsících dovedl na pokraj obchodní války, když oznámil záměr porušit část pravidel sjednaných v brexitové dohodě ohledně problematického statusu Severního Irska. Někteří šéfové evropských vlád vyjádřili názor, že Johnsonova demise je skvělou šancí pro restart britsko-evropských vztahů.      

„Ačkoli jsme s premiérem Johnsonem aktivně spolupracovali, ne vždy jsme spolu souhlasili a vztah mezi našimi vládami byl v poslední době napjatý a problematický. Teď máme příležitost vrátit se k pravému duchu partnerství a vzájemného respektu, který potřebujeme k podepření přínosů Velkopáteční dohody,“ prohlásil předseda irské vlády Micheál Martin. 

Jiní nicméně tolik optimističtí nejsou. Několik bruselských diplomatů, s nimiž hovořil britský deník The Financial Times, uvedlo, že od žádného z Johnsonových následníků neočekávají drastickou změnu politického kurzu a potíže s dodržováním brexitové dohody budou se vší pravděpodobností trvat i za nového vedení Británie, byť je možná nebudou doprovázet tak ostré vzájemné výpady.  

„Co můžeme očekávat, je změna stylu – více nudného politikaření a již žádné impozantní výbuchy. Nikdo v britské politice není stejný jako Boris Johnson,“ myslí si francouzský politik a bývalý šéf Světové obchodní organizace Pascal Lamy. „To nám umožní soustředit se na nudný a vysoce technický úkol dosáhnout shody na tom, jak řešit situaci na severoirské hranici. Návrat ke klidnému vyjednávání je předpokladem pro normálnější vztahy,“ doplňuje Lamy.