Boris Johnson se zapsal do dějin brexitem. Ve funkci šéfa konzervativců byl téměř tři roky

Boris Johnson oznámil rezignaci.

Boris Johnson oznámil rezignaci. Zdroj: Reuters

Boris Johnson oznámil rezignaci.
Boris Johnson oznámil rezignaci.
Boris Johnson oznámil rezignaci.
Boris Johnson oznámil rezignaci.
5
Fotogalerie

Hlavní události na britské politické scéně od nástupu Borise Johnsona do premiérské funkce. Johnson dnes odstoupil z pozice lídra Konzervativní strany, ve funkci premiéra zůstane dokud nebude vybrán nový vůdce konzervativců.

Nástup do funkce

23. července 2019 - Boris Johnson byl zvolen lídrem konzervativců. O den později se stal premiérem a jmenoval nové ministry. Johnson slíbil Británii vyvést k 31. říjnu z Evropské unie.

19. srpna 2019 - Johnson v dopise zaslaném šéfovi Evropské rady Donaldu Tuskovi označil takzvanou irskou pojistku, při jejímž uplatnění by byla celá Británie součástí bezcelní zóny EU, za nedemokratickou a vyzval, aby byla nahrazena závazkem, že před koncem pobrexitového přechodného období začnou platit "alternativní ujednání". Tusk i EK to odmítli.

6. září 2019 - Britský parlament schválil návrh zákona, jehož cílem bylo zabránit brexitu bez dohody.

17. října 2019 - Johnson a předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker oznámili, že Británie a EU se dohodly na podmínkách brexitu; severoirští unionisté v reakci uvedli, že jejich výhrady k některým částem nové dohody přetrvávají. Strany se dohodly na alternativním mechanismu, který měl zajistit, že po brexitu nebudou obnoveny kontroly na hranici mezi dvěma částmi irského ostrova.

28. října 2019 - Členské státy EU se dohodly na odkladu britského odchodu ze společenství do konce ledna 2020.

12. prosince 2019 - V předčasných parlamentních volbách získali britští konzervativci absolutní většinu v parlamentu. Johnson prohlásil, že odchodu země z EU k 31. lednu 2020 již nic nezabrání.

20. prosince 2019 - Dolní sněmovna ve druhém čtení schválila prováděcí zákon k brexitové dohodě, 29. ledna pak samotný zákon o brexitu, který prošel i Sněmovnou lordů.

Odchod z EU

31. ledna 2020 - Británie o půlnoci SEČ opustila po 47 letech Evropskou unii a vstoupila do takzvaného přechodného období.

24. prosince 2020 - EU a Británie se dohodly na podobě budoucích vztahů po konci přechodného období po brexitu. Zástupci členských zemí EU 28. prosince tuto dohodu podpořili, britští poslanci ji schválili 30. prosince.

1. ledna 2021 - Skončilo přechodné období, v němž se Británie nacházela od odchodu z EU, čímž Británie definitivně ukončila svazek s EU. Začala provizorně platit dohoda o budoucích vztazích.

28. dubna 2021 - Evropský parlament schválil obchodní dohodu EU s Británií, čímž definitivně potvrdil její platnost.

21. července 2021 - Britská vláda oznámila úmysl docílit "významné změny" v části brexitové dohody týkající se Severního Irska. Chtěla zastavit uvádění tzv. severoirského protokolu do praxe a najít "novou rovnováhu". Irská vláda tento postup odmítla.

15. září 2021 - Johnson zahájil dlouho očekávanou reorganizaci kabinetu. Ve funkci ministra zahraničí skončil Dominic Raab, který se stal ministrem spravedlnosti a místopředsedou vlády. Raaba v čele diplomacie nahradila dosavadní ministryně obchodu Liz Trussová. Resort justice opustil Robert Buckland, rezignovali i ministr školství Gavin Williamson či ministr pro bydlení a místní samosprávy Robert Jenrick, jehož nahradil Michael Gove.

Skandály a rozpad vlády

12. ledna 2022 - Johnson v Dolní sněmovně připustil svou účast na večírku v premiérském sídle v Downing Street v květnu 2020 a omluvil se za ni. Údajně se domníval, že jde o pracovní setkání, které odpovídalo tehdejším společenským restrikcím, jež Johnsonova vláda vyhlásila ve snaze zpomalit šíření koronaviru. Opozice Johnsona vyzvala k rezignaci. Johnson se 31. ledna omluvil za své jednání i za způsob, jakým reagoval na zprávy o večírcích v Downing Street během koronavirových uzávěr.

21. dubna 2022 - Britští zákonodárci schválili návrh opozice, aby Johnson čelil vyšetřování v parlamentním výboru kvůli vládním večírkům pořádaným v době covidové uzávěry. Koncem května byla zveřejněna vyšetřovací zpráva úřednice Sue Grayové, podle které je celá situace selháním vedení britské vlády, které je podle ní odpovědné za "kulturu porušování pravidel".

6. června 2022 - Johnson ustál hlasování o důvěře. Podpořilo ho 211 poslanců vládní Konzervativní strany, proti bylo 148.

13. června 2022 - Britská vláda představila plán na jednostrannou změnu pobrexitových pravidel pro obchodování se Severním Irskem. Evropská komise vzápětí podnikla kvůli tomuto plánu proti Británii právní kroky.

23. června 2022 - Konzervativní strana v doplňovacích volbách prohrála ve dvou obvodech, předseda konzervativců Oliver Dowden následně oznámil rezignaci. Johnson řekl, že bude voličům naslouchat, ale že půjde dál.

30. června 2022 - Britský konzervativec Christopher Pincher rezignoval na vládní post náměstka hlavního whipa kvůli sexuálnímu napadení dvou mužů, které údajně v opilosti osahával ve stranickém klubu v centru Londýna. Pinchera jmenoval Johnson do funkce letos v únoru. Po vypuknutí této kauzy premiér nejprve tvrdil, že o vyšetřování Pinchera nic nevěděl. Downing Street později uvedla, že na případ zapomněl, a Johnson za pochybení omluvil.

5. července 2022 - Britský ministr zdravotnictví Sajid Javid a ministr financí Rishi Sunak oznámili, že rezignují na své vládní posty. Uvedli, že nechtějí pokračovat ve vládě premiéra Johnsona, kterou v posledních měsících zmítalo několik skandálů.

6. července 2022 - Johnson odmítl možnost, že by odstoupil. Poslancům v parlamentu řekl, že právě v těchto těžkých časech a v době největší války v Evropě za osm desetiletí musí vláda pokračovat. Mezitím jeho kabinet opustila řada dalších politiků, mezi nimi ministr pro otázky bydlení Michael Gove, kterého Johnson odvolal poté, co Gove premiéra vyzval k rezignaci.

7. července 2022 - Johnson odstoupil z pozice lídra Konzervativní strany. Naplno tak začíná proces výběru nového vůdce konzervativců, a tedy i příštího ministerského předsedy. Johnson před sídlem v Downing Street řekl, že zůstane ve funkci předsedy vlády, dokud nebude vybrán nový vůdce konzervativců. Z Johnsonovy širší vlády odešlo více než 50 poslanců, což vyvinulo bezprecedentní tlak na premiérovu rezignaci.