Hrozí kolaps brexitové dohody. Spor mezi Bruselem a Londýnem mohou urovnat Češi

Místopředseda Evropské komise Maroš Šefčovič řekl, že EU je připravena odpovědět na jednostranné porušení dohody o brexitu všemi dostupnými prostředky.

Místopředseda Evropské komise Maroš Šefčovič řekl, že EU je připravena odpovědět na jednostranné porušení dohody o brexitu všemi dostupnými prostředky. Zdroj: Anna Vacková E15

Pracně dojednaná dohoda o brexitu je v ohrožení.
V Severním Irsku vypukly kvůli následkům brexitu v minulém roce pouliční nepokoje.
Britský premiér Boris Johnson (vpravo) s předsedou české vlády Petrem Fialou. Londýn věří, že mu Praha pomůže zlepšit vztahy s EU.
4
Fotogalerie

Na Evropskou unii se valí další pohroma, která může vyústit v rozpoutání obchodní války s Velkou Británií, a tím pádem v další ekonomický otřes celého kontinentu. Londýn se chystá v nejbližších týdnech zrušit takzvaný severoirský protokol neboli celní kontroly zboží putujícího mezi Severním Irskem a zbytkem Spojeného království. Brusel zvažuje protiopatření v podobě vypovězení brexitové dohody, kterou obě strany po několika letech usilovného vyjednávání uzavřely v prosinci 2020. 

Smyslem severoirského protokolu je zachovat Velkopáteční dohodu z roku 1998, která zabraňuje vzniku takzvané tvrdé hranice mezi Severním Irskem a Irskou republikou a která pomohla ukončit dekády trvající krvavý konflikt irských nacionalistů s unionisty. Po vystoupení Velké Británie z Evropské unie však byly zavedeny celní kontroly zboží v Irském moři, a Belfast se tím ocitl ekonomicky odříznutý od zbytku země. 

Vláda britského premiéra Borise Johnsona proto už několik měsíců usiluje o to, aby byl severoirský protokol odstraněn. Argumentuje přitom, že protokol byl ujednán v době, kdy ani jedna strana nepočítala s vypuknutím pandemie či války na Ukrajině. „Jestli unie svůj postoj nezmění, budeme nuceni jednat,“ uvedl před pár dny Johnson. 

Proč ve světě rostou ceny energií?

Video placeholde
Proč stále rostou ceny energií? • Videohub

Britská ministryně zahraničí Liz Trussová na začátku uplynulého týdne oficiálně potvrdila, že už Londýn připravuje příslušnou legislativu, která v řádu několika týdnů usnadní pohyb zboží mezi problematickým regionem a zbytkem království, což vyvolalo silnou negativní odezvu v Evropské unii. Ta si krok vykládá jako jednostranné porušení dohody o brexitu a slibuje odpovědět „všemi dostupnými prostředky“.     

Velvyslanci unijních zemí se ve středu sešli s místopředsedou Evropské komise Marošem Šefčovičem, který má jednání s Velkou Británií na starosti. Ze schůzky vyplynulo, že komise nechce ostrovní království zbytečně dráždit, je však připravena uvalit na Brity bolestivá odvetná opatření, pokud poruší stávající dohodu, napsala agentura Bloomberg s odvoláním na zákulisní zdroje.

Některé státy, například Polsko, podle Bloombergu vyjádřily na setkání s Šefčovičem frustraci z chování Londýna a obvinily Británii z maření jednoty Západu v době, kdy je potřeba společně čelit ruské agresi na Ukrajině. Němečtí diplomaté naopak nabádali, aby sedmadvacítka přistupovala k rozhovorům s Británií opatrně.

Napjatou situaci nedávno okomentovala také předsedkyně americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová. „Pokud se Spojené království rozhodne podkopat Velkopáteční dohodu, Kongres nepodpoří bilaterální dohodu o volném obchodu mezi USA a Británií,“ vzkázala Londýnu.  

Na klidu vyjednávačům nepřidává ani skutečnost, že v květnových parlamentních volbách v Severním Irsku poprvé v historii zvítězila separatistická strana Sinn Féin. Ta dlouhodobě usiluje o sjednocení Belfastu s Irskou republikou.

Na základě mínění ředitele Institutu pro evropskou politiku Europeum Martina Vokálka je největším problémem vzájemné nepochopení. „Podle Británie má zachování míru přednost před všemi dohodami, zatímco Evropská unie říká, že si to Spojené království mělo důkladně promyslet předtím, než dohodu podepsalo,“ vysvětluje Vokálek. 

Odborník je dále přesvědčený, že obchodní válce mezi Británií a sedmadvacítkou se podaří zabránit, protože na ní nikdo nemá zájem. „Na stole jsou však podobné scénáře, jako je brexit bez dohody,“ varuje Vokálek. Vznik nových celních bariér mezi Británií a evropským blokem tak zjevně zůstává reálnou hrozbou.

Do sporu může každopádně významně promluvit i Česká republika, která v červenci převezme od Francie předsednictví v Radě Evropské unie. Britský premiér dokonce doufá, že Češi pomohou k oteplení vztahů mezi Londýnem a Bruselem.  

Londýnská škola ekonomie zveřejnila na konci dubna studii, z níž vyplývá, že dovoz unijního zboží do Spojeného království klesl po brexitu o 25 procent. Naproti tomu export britského zboží na kontinent zůstal prakticky beze změny. Řada britských firem rovněž loni ukončila spolupráci se svými evropskými partnery.