Ukrajina registruje 823 tisíc uprchlíků z Krymu a Donbasu

Kouř stoupá poblíž letiště v ukrajinském Doněcku

Kouř stoupá poblíž letiště v ukrajinském Doněcku Zdroj: ctk/AP

Ukrajina registruje 823 tisíc vnitřních uprchlíků převážně z oblastí východní Ukrajiny ovládaných proruskými separatisty. Na tiskové konferenci v Kyjevě to sdělil premiér Arsenij Jaceňuk, který ale část těchto lidí označil za "důchodové sociální turisty", protože si jen přijeli pro peníze.

Jaceňuk poukázal na to, že z více než 820.000 přihlášených utečenců jen pouhých 30.000 se na úřadech práce zajímalo o zaměstnání. Podmínky pro život přitom podle premiéra byly vytvořeny téměř 620.000 lidí.

„Když se podíváme na ta čísla, musíme čestně říci, že nemáme 820 tisíc vysídlenců, ale 820 tisíc lidí, kteří vyjeli za hranice okupovaných území, přičemž část z nich dostala důchod a vrátila se zpět. To je důchodová sociální turistika, proti níž budeme bojovat zlepšením systému evidence obyvatelstva,“ prohlásil podle médií Jaceňuk na tiskové konferenci.

Upřesnil rovněž, že za penze pro vysídlence už stát vydal 2,4 miliardy hřiven (3,5 miliardy korun). Dalších 328 milionů hřiven šlo na pomoc těmto lidem.

Kyjev od poloviny listopadu vyhlásil faktickou hospodářskou blokádu vzbouřeneckých zón. Státní úřady v Doněcké a Luhanské oblasti přestaly pracovat, centrální banka z Donbasu stáhla hotovost a zablokována byla výplata penzí a sociálních dávek.