Ukrajina: Soudce, který rozhodoval o demonstrantech, byl zastřelen

Demonstranti na barikádě v centru Kyjeva

Demonstranti na barikádě v centru Kyjeva Zdroj: ctk

Shoda okolností, nebo záměrná likvidace? Ukrajinský soudce, který poslal do domácího vězení několik opozičních aktivistů, byl zavražděn. Vláda mluví o pomstě, podle opozice jej její tvrzení jen pokračováním očerňující kampaně.

Oleksandr Loboděnko byl v úterý večer několikrát střelen do zad před svým domem ve městě Kremenčuk. Po několika hodinách v nemocnici zemřel, uvedlo ministerstvo vnitra. Podle úřadů vražda zřejmě souvisela s Loboděnkovou prací. Soudce nedávno „podnikl preventivní kroky“ proti protivládním aktivistům, kteří obsadili jednu z vládních budov, dodalo ministerstvo.

Vraždy soudců nejsou na Ukrajině ničím zcela neobvyklým, v posledních letech došlo k několika podobným případům. Opoziční představitelé tvrdí, že vláda vraždu pouze využívá k diskreditaci svých oponentů.

Ukrajinské opoziční skupiny po třech měsících demonstrací vytvářejí paralelní bezpečnostní složky, které je mají chránit před policejní brutalitou. Opozice vládní jednotky viní i ze zmizení řady aktivistů.

Ve středu se stovka demonstrantů odhodlala k nezvyklému kroku, když opustila opoziční tábor v centru města a obklíčila jeden z kyjevských soudů, kde se právě rozhodovalo o osudu čtyř zatčených demonstrantů. Soudce je nakonec osvobodil.

Analýza: Ukrajina Rusko potřebuje, krizí zasažená EU ji vlastně ani nechce