Ukrajina vyvezla první obilí, Kosovo kvůli napětí na hranicích odkládá plány

Ukrajinský obilný export by mohl být obnoven během příštích hodin, tvrdí Turecko.

Ukrajinský obilný export by mohl být obnoven během příštích hodin, tvrdí Turecko. Zdroj: Profimedia, E15

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pátek kontroloval přípravy na zahájení vývozu obilí v Oděské oblasti.
Napětí na hranicích se Srbskem přinutilo Kosovo couvnout ze svých plánů.
Napětí na hranicích se Srbskem přinutilo Kosovo couvnout ze svých plánů.
Při ruském ostřelování města zemřel jeden z největších ukrajinských obchodníků s obilím Oleksij Vadaturskyj a jeho manželka.
5
Fotogalerie

Dobré ráno! Je 213. den roku, svátek má Oskar, přede dvěma lety zahájila ve Spojených arabských emirátech činnost první jaderná elektrárna v arabském světě. 

Přečtěte si nejdůležitější zahraniční zprávy dne.

✅ Kosovo kvůli napětí na hranicím odložilo pravidla pro vstup do země

Kosovská vláda kvůli napětí na kosovsko-srbské hranici o měsíc odložila plánovaná pravidla pro srbské registrační značky a doklady totožnosti potřebné pro vstup nebo odchod ze země. Nařízení mělo platit od dnešního dne. O odkladu na Twitteru informoval kosovský premiér Albin Kurti, krok ale podmínil odstraněním barikád na hraničních přechodech.

„Ve spolupráci s našimi zahraničími partnery se zavazujeme odložit účinnost rozhodnutí o registračních značkách a vstupních a výstupních dokladech na hraničních přechodech se Srbskem o třicet dní. Podmínkou je, že budou odstraněny všechny barikády a plně obnovena svoboda pohybu,“ napsal Kurti. Nařízení tak mají nově vstoupit v platnost 1. září.

Etničtí Srbové v neděli večer na severu Kosova zablokovali silnice poblíž dvou klíčových hraničních přechodů Jarinje a Brnjak se Srbskem. Podle agentury Reuters také stříleli na policisty, nikdo ale neutrpěl zranění.

✅ Ukrajinský obilný export znovu nastartoval

Dnes ráno vyplula první loď s ukrajinským obilným exportem od uzavření přelomové dohody o bezpečném tranzitu plavidel. Uvedla to turecká mutace stanice CNN a zprávu později potvrdilo i turecké ministerstvo obrany. Nákladní loď Razoni směřuje do Libanonu. Podle monitorovacího centra v Istanbulu je na palubě 26 tisíc tun obilí. Už zítra má loď dorazit do tureckých vod. 

Více než týden poté, co Rusko a Ukrajina dosáhly dohody zaměřené na uvolnění vývozu obilí přes tři černomořské přístavy, nevypluly žádné lodě. Ukrajina už v pátek uvedla, že je blízko k opětovnému zahájení dodávek, čekala ale na zelenou od OSN.

Ukrajina je jedním z největších světových vývozců pšenice, kukuřice a rostlinného oleje, ale v zemi uvízly miliony tun plodin a jejich export po železnici je pomalý. Trhy nyní bedlivě sledují konkrétní kroky k odblokování ukrajinských přístavů.

✅ Rusové zabili ukrajinského zemědělského magnáta Vadaturského

V důsledku ruského ostřelování města Mykolajiv přišel o život ukrajinský zemědělský magnát, čtyřiasedmdesátiletý Oleksij Vadaturskyj. Při zásahu jeho domu ruskou raketou zemřela i jeho žena, Kyjev tvrdí, že šlo zřejmě o dosud nejsilnější ostřelování města.

Vadaturského zemědělské impérium Nibulon patří mezi významné exportéry obilí, vlastní rozsáhlou infrastrukturu na jeho skladování, několik desítek lodí i terminál v přístavu. Podnikatel za své aktivity v roce 2007 obdržel ocenění Hrdina Ukrajiny, Forbes loni jeho jmění odhadoval na 430 milionů dolarů.

✅ Sunak slíbil snížit daně o pětinu do konce dekády

Britský expremiér financí a kandidát na premiéra Rishi Sunak se zavázal, že do konce desetiletí sníží daně o dvacet procent. Slibem se snaží na poslední chvíli získat přízeň členů Konzervativní strany, kteří začnou brzy hlasovat pro svého nového lídra. Sunakovu protikandidátku a ministryni zahraničí Liz Trussovou v neděli ve volbě oficiálně podpořil současný ministr financí Nadhim Zahawi, napsala agentura Reuters.

Sunak se v neděli večer rovněž opřel do Trussové, která je v současnosti favoritkou vnitrostranického hlasování. Konzervativci by se podle něj měli mít na pozoru před nereálnými ekonomickými sliby Trussové. Šéfka britské diplomacie tvrdí, že daně sníží od prvního dne, kdy usedne v čele britského kabinetu.

✅ Lufthanse hrozí další stávka

Německá letecká společnost Lufthansa může v srpnu čelit dalším narušením spojů poté, co si její piloti v neděli odhlasovali možnost stávky, pokud nedosáhnou mzdové dohody. Tento krok by mohl vyvolat další chaos uprostřed turistické sezony. Společnost přitom už musela toto léto zrušit z důvodu nedostatku personálu na sedm tisíc letů. Nedávno stávkovali také pozemní zaměstnanci firmy.

„Toto hlasování ještě nemusí nutně vést ke stávce,“ uvedl odborový svaz pilotů ve svém prohlášení. „Ale je to neklamný signál pro Lufthansu, aby brala potřeby personálu v kokpitu vážně,“ dodal. Mluvčí Lufthansy konstatoval, že společnost respektuje výsledek hlasování a nadále se spoléhá na „konstruktivní diskuze“, aby se konflikt vyřešil.

Stane se dnes

  • Předsedkyně americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová zahajuje svou asijskou cestu návštěvou Singapuru.
  • Americký ministr zahraničí Antony Blinken vystoupí na konferenci OSN o nešíření jaderných zbraní.
  • Rakouská bankovní skupina Erste Group, která vlastní Českou spořitelnu, zveřejní hospodářské výsledky za druhé čtvrtletí.