Král AliExpressu Jack Ma se vzdal většiny ve firmě Ant Group a cestuje po Evropě

Jack Ma se vzdal většiny ve firmě Ant Group

Jack Ma se vzdal většiny ve firmě Ant Group Zdroj: Profimedia.cz

Čínský miliardář Jack Ma cestuje po Evropě po takřka dvou letech v nedobrovolném ústraní. Sedmapadesátiletý zakladatel společnosti Alibaba Group, která je v Česku známá zejména díky internetovému obchodu AliExpress, byl delší dobu v nemilosti Čínské komunistické strany po kritickém komentáři na její adresu. Nyní se vzdává většinového podílu ve firmě Ant Group, aby se zbavil pozornosti Pekingu. Během cestování po Evropě navštívil i Česko, nedaleko Rudné od Prahy ho zachytili fotografové Blesku při hraní golfu. 

Pátý nejbohatší muž Číny si znepřátelil čínské státní orgány v roce 2020, když řekl, že státní regulační mechanismy zabraňují inovaci a technologickému rozvoji. Tehdy nejbohatší Číňan následně po kritice na více než rok zcela zmizel z veřejného života a jeho firmy nemohly vstoupit na burzu. Ma byl nahrazen i jako porotce v televizním pořadu „Afričtí hrdinové byznysu“. Jestli měl absenci veřejného projevu přikázanou, nebo se radši stáhl kvůli strachu o své bezpečí, se neví.

Od té doby se Ma ukazoval sporadicky, nyní to však vypadá, že se může volně pohybovat. Nejdříve se objevil na golfu nedaleko Prahy, následně v restauraci v Rakousku. V Nizozemsku se učil o udržitelné agrikultuře, na Mallorce zakotvil v přístavu se svou jachtou. Tato nově nabytá svoboda si však vybírá svou daň.

Ma předá většinu své kontroly ve společnosti Ant Group, která je přidruženou k Alibaba Group a zaměřuje se na finanční technologie. Nyní v ní má 50,28 procenta volebních práv, v budoucnu by však neměl jeho podíl překročit 8,8 procenta. To bude podle zdrojů Bloombergu provedeno převedením Maových podílů do rukou vedoucích pracovníků, aby mohla o krocích firmy rozhodovat komise složená z více členů. „Z hrbu Ant Group tak odpadne významné riziko právě v osobě Jacka Maa,“ řekl Bloombergu Justin Tang, vedoucí asijského výzkumu v poradenské společnosti United First Partners.

Samotný chod společnosti nebude nijak narušen, jelikož Ma se podle Bloombergu již delší dobu výrazněji nezapojoval do rozhodování o tom, jak má fungovat. Stejně tak tomu je v samotné Alibabě, kde roku 2013 odstoupil z vedoucí pozice, v roce 2019 z pozice předsedy.

To potvrzuje i Jian Shi Cortesi, investiční ředitelka v GAM Investments. „Jack Ma neměl v Alibabě žádnou pozici. Nevidím důvod, proč by tohle mělo mít velký vliv na operace společnosti. Může zde však nastat pozitivní vliv toho, že investoři se více zaměří na rozvoj společnost než na samotného Jacka Maa.“

Tyto změny ovšem mohou ovlivnit očekávanou první veřejnou nabídku akcií společnosti. Čínští regulátoři totiž trvají na tom, že společnost nemůže poskytnout akcie ke koupi, pokud se v posledních třech letech změnil majitel největšího podílu ve firmě. Firma však touto čekací dobou nebude podle Justina Tanga, vedoucího asijského výzkumu v United First Partners, nijak negativně ovlivněna. 

Rozhovor s Jackem Maem z roku 2015

Video placeholde
Rozhovor s Jackem Ma z roku 2015 • World Economic Forum