Ukrajinci se přou o zvýšení daně z piva

Ukrajinské pivo

Ukrajinské pivo Zdroj: E15

Ukrajinská vláda, jež přes nátlak Mezinárodního měnového fondu odmítá zvednout ceny plynu, se při hledání zdrojů pro státní kasu dotkla jiné citlivé oblasti. Uvažuje o zvýšení spotřební daně z alkoholu a tabáku. Ve hře jsou hlavně návrhy na větší zatížení piva, což pobouřilo jeho producenty. Plán ale hlasitě podporují aktivisté usilující o snížení konzumace moku mladistvými.

„Nedostatek kontroly pivní produkce a prodeje provázený nízkými daněmi vedl k nízkým cenám piva, zatímco ceny vody, mléka nebo džusu jsou mnohem vyšší,“ argumentuje ministerstvo příjmů a daní. Z litru piva se odvádí daň ve výši 0,87 hřivny (zhruba dvě koruny), brzy by to mohlo být 2,43 hřivny. Lahev Lvivského, Černihivského nebo Oboloně by podle odhadů mohla z dražit asi o hřivnu.

Výrobci hrozí zavíráním provozů a propouštěním. Agentura Bloomberg s odkazem na analytiky tvrdí, že kvůli opatření by mohl pivní trh poklesnout o čtvrtinu. Stát by tak nedostal tolik, kolik čeká.

Vláda ale argumentuje i zdravotními přínosy. Peníze z pivní daně navíc mají jít na rekonstrukci významné dětské nemocnice. Před parlamentem za přijetí normy demonstrují desítky aktivistů. Podle nich by mělo jít jen o začátek zdražování. „Pivo by samozřejmě mělo stát aspoň deset hřiven, ne pět nebo sedm jako nyní,“ tvrdí zástupkyně zmíněné nemocnice Hanna Hopková.

Zvyšování daní se může dotknout také horilky, tedy vodky, vína nebo tabákových výrobků. To by zřejmě uvítali slovenští celníci, kteří se dlouhodobě potýkají s pašováním levných ukrajinských cigaret.

Právník tvrdí, že o azyl nežádá

Právník vězněné ukrajinské expremiérky Julije Tymošenkové popřel spekulace médií o tom, že požádal v Česku o azyl. „Je to jen další lež. Proč Česká republika, proč ne Honduras?“ otázal se novinářů Serhij Vlasenko. Podotkl, že tyto zvěsti mají stejný účel jako obnovení trestního stíhání, které proti němu už dříve iniciovala jeho bývala žena. Jeho předmětem je spor o porozvodové dělení majetku a placení výživného. V ČR už pobývá například manžel Tymošenkové Oleksandr.