Ukrajinská armáda i rebelové v Doněcké oblasti stahují tanky

Donbas

Donbas Zdroj: ctk

Ukrajinská armáda i proruští separatisté v Doněcké oblasti zahájili dnes ráno další etapu odsunu výzbroje z frontových linií, která se týká tanků a dalších zbraní ráže menší než 100 milimetrů. Podle médií o tom informovaly obě strany. Stahování v Doněcké oblasti následuje po stejném kroku armády a rebelů v Luhanské oblasti.

„Začínáme dnes s odsunem tanků, děl ráže menší než 100 milimetrů a minometů ráže až 120 milimetrů,“ oznámil médiím mluvčí ukrajinské armády Leonid Maťuchin.

Stahování začalo v oblasti města Debalceve, kde vojsko a povstalci v únoru sváděli prudké boje, z nichž vyšli vítězně díky ruské podpoře rebelové. Jde o strategicky velmi významný bod, jímž prochází komunikační spojení mezi povstaleckými baštami Luhanskem a Doněckem.

„Stahování začalo v Debalceve,“ potvrdil na druhé straně podle povstalecké agentury DAN zdroj z vedení doněckých separatistů. Údajně už odjelo deset tanků. Agentura rovněž tvrdila, že stahování se uskutečňuje za přítomnosti zástupců monitorovací mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) a společného kontrolního střediska.

Stahování bude pokračovat

Jeden z vůdců Doněcka Eduard Basurin agentuře sdělil, že ve středu bude stahování pokračovat v oblasti města Novoazovsk, ležícího na pobřeží Azovského moře východně od Mariupolu. „Po Novoazovsku bude následovat Doněck,“ dodal.

Odsun těchto zbraní předpokládá dohoda dojednaná stranami konfliktu v září v zájmu posílení celkového příměří, které je v zásadě respektováno už více než šest týdnů. Až na ojedinělé provokace je klid zbraní dodržován. Přesto dnes ukrajinská armáda oznámila, že v uplynulých 24 hodinách zemřel jeden voják a druhý utrpěl zranění, když explodovala mina.