Ukrajinská armáda je pod tlakem. Opouští své pozice

Ukrajinská armáda na východě země

Ukrajinská armáda na východě země Zdroj: CTK

Ukrajinští vojáci se pod tlakem povstalců, podporovaných Ruskem, museli stáhnout z oblastí východně od povstalecké bašty Luhanska na východě Ukrajiny, uvedla ukrajinská bezpečnostní rada. Ruská armáda mezitím podle Kyjeva posílá do oblastí bojů další vojáky i těžkou vojenskou techniku. Agentura ITAR-TASS informovala, že separatisté postoupili těsně k důležitému přístavu Mariupol.

„Přímá vojenská agrese proti východní Ukrajině pokračuje,“ tvrdí rada. Ruské tanky podle ní „doslova zničily všechny domy“ ve městečku Novosvitlivka.

Separatisté mezitím ohlásili, že pod jejich tlakem se ukrajinské jednotky stahují od Doněcku. Údajně opouštějí pozice i s těžkou technikou. Samotný Doněck se pak ocitl pod palbou.

Na Ukrajinu "zabloudí" stále více ruských jednotek, tvrdí Kyjev

„Rusové pokračují v přísunu vojenské techniky a žoldnéřů do Donbasu (průmyslové oblasti na východě Ukrajiny),“ řekl mluvčí rady Andrij Lysenko před novináři v Kyjevu. Jako důkaz předvedl videozáběry zachycující kolonu tahačů s tanky a transportéry na návěsech. „Tohle všechno jede 'zabloudit' na Ukrajinu,“ dodal podle agentury Interfax-Ukrajina.

„Zablouděním“ svých mužů vysvětlovala Moskva v minulých dnech zprávu, že na ukrajinském území bylo zadrženo deset ruských výsadkářů.

Boje s proruskými separatisty na východě země si dosud vyžádaly životy téměř 800 ukrajinských vojáků, skoro 3000 utrpěly zranění. Podle odhadu OSN se celkový počet zabitých blíží 2600 lidem, respektive třem tisícovkám obětí se započtením mrtvých ze sestřeleného malajsijského boingu.

Do Ruska prý prchlo 820 tisíc lidí z Ukrajiny

O postavení uprchlíka či dočasný azyl požádalo v Rusku už více než 130 tisíc Ukrajinců. Podle ruských úřadů v Rusku pobývá celkem asi 820 tisíc občanů sousední země, sužované od dubna ozbrojeným konfliktem na převážně ruskojazyčném východu země.

Porošenko zamířil do Bruselu, EU zváží další sankce
Ukrajinský prezident Petro Porošenko v sobotu zavítal do Bruselu na summit EU, kde jednal s předsedou Evropské komise Josém Barrosem a unijním prezidentem Hermanem Van Rompuyem o situaci na Ukrajině. Zúčastní se i mimořádného summitu Evropské unie, který zváží případné zavedení nových sankcí proti Rusku.